KONGRES: Vučić – bez slavista nema sveta

KONGRES: Vučić – bez slavista nema sveta

22/08/2018 Off By BERB
Ranka Čičak

 

U Beogradu na Filološkom fakultetu održava se 16. Međunarodni kongres slavista. Otvorio ga je profesor Boško Suvajdžić, koji je tom prilikom rekao da je ovaj događaj nastavak sna svetske slavistike još od pripremnog skupa ruskih filologa održanog u Petrogradu 1903.

 

U radu beogradskog kongresa učestvuje oko hiljadu slavista iz 43 zemlje.

“Beograd ovim kongresom potvrđuje u istoriji slavistike davno utvrđenu misiju spajanja slavista iz različitih zemalja. Zbog toga smo ovde danas”, rekao je Suvajdžić i dodao da su otvorenost za inovacije i nove forme rada, među glavnim ciljevima kongresa.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Programom kongresa su predviđeni referati, okrugli stolovi, tematski blokovi i posebne teme u okviru kojih će se razmatrati pitanja frazeologije, leksikografije, lingvistike, književnosti, kulture, folklora.

Posebna pažnja biće posvećena interkulturalnim i interliteralnim vezama, komparativnom sagledavanju uzajmnih veza između slovenskih jezika, književnosti i kultura, pitanjima digitalizacije znanja, različitim vidovima modernizacije znanja, kao i izučavanju slovenskih jezika, književnosti i kultura u nastavi.

Glavna prateća manifestacija je izložba rečnika “Srpska leksikografija od Vuka do danas” u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas primio učesnike Kongresa i zahvalio se slavistima što su Beograd i Srbiju načinili prestonicom tako važne teme. Zamolio ih, one koji su došli iz drugih zemalja, da se u Beogardu i Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, svoj na svome.
„Posebno prijateljima sa prostora bivše Jugoslavije, sa kojima nismo uvek delili sve iste vrednosti, isti pogled na prošlost, ali uveren sam da ćemo umeti da gradimo zajedničku uspešniju budućnost“, rekao je Vučić

Smatra da je ovaj skup je ogromna prilika da Beograd sebe iznova legitimiše kao svetski slavistički filološki centar.

„To je velika važna stvar, veliki predmet za čitav svet. Svet ne može bez slavistike, niti slavistika bez sveta. Ogromno je nasleđe slovenskog jezika, veliko međusobno prožimanje na zapadnu i istočnu misao i jezik. Ništa manje ovaj svet nije uticao na slovenski jezik i misao“, rekao je Predsednik.♦