SEĆANJE: Dve decenije tuge i neizvesnosti

SEĆANJE: Dve decenije tuge i neizvesnosti

21/08/2018 Off By BERB
Rada Komazec (urednik Jedinstva)

 

Slavuj i Perenić koji su krenuli da napišu reportažu o povratku kidnapovanih monaha iz manastira svetih Vrača, ali ih oteli pripadnici „OVK” nadomak Orahovca.

 

Okupljanjem kraj spomen ploče, u danas 21. avgusta, novinari, članovi Udruženja novinara Srbije po ko zna koji put podsetiće na kidnapovanje svojih kolega, Đura Slavuja(35) i Ranka Perenića(39) koji su nestali pre dvadeset godina nadomak Orahovca.

Kao novinarska ekipa Radio Prištine, Perenić i Slavuj krenuli su ka Zočištu u manastir Svetih Vrača da urade reportažu o povratku kidnapovanih monaha od strane „ OVK” koji su oslobođeni posredstvom Međunarodnog crvenog krsta. Kako su tokom okupljanja kraj spomen ploče, isticali njihovi članovi porodica koje ni posle dve decenije nemaju nikakve informacije o svojim najmilijima i njihovom kidnapovanju, Slavuj i Perenić poslednji put viđeni su u prepodnevnim satima u Velikoj Hoči odakle su greškom krenuli ka Orahovcu.
Ni automobil kojim su se kretali, plava zastava 128, nikada nije pronađen a na mestu njihove otmice u znak sećanja članovi UNS-a postavili su spomen ploču. – Teško je dve decenije živeti u neizvesnosti i iščekivanju najcrnjih vesti, ali je pođednako teško saznanje što niko ništa nije preduzeo da razjasni sudbinu ne samo mog supruga već i svih nestalih novinara na Kosmetu.

Jasno je da međunarodna zajednica koja je bila nadležna za to, nije želela da učini ništa da pronađe i kazni kidnapere a kosovske vlasti još manje – govorila je Snežana Perenić (55), supruga otetog Ranka prilikom ranijih obeležavanja godišnjica kidnapovanih radnika Radio Prištine koji su spletom nesrećnih okolnosti zalutali na teritoriju koja je bila pod kontrolom „Oslobodilačke vojske Kosova”. U znak sećanja na otete kolege, Udruženje novinara Srbije sa svojim članovima sa Kosmeta postavilo je na mestu otmice Perenića i Slavuja spomen ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: ”Ovde su nestale naše kolege, tražimo ih.” Međutim, ni otmica ove novinarske ekipe, kao ni još petoro srpskih novinara, između ostalih i Ljubomira Kneževića, novinara našeg lista, i dalje nije razjašnjena.

Ni jedna međunarodna misija počev do UNMIK-a pa do Euleksa, po mišljenju predstavnika UNS-a, nije uložila dovoljno napora da istraži otmice novinara a svaki pokušaj da se u tužilaštvu sazna o istrazi nailazi na zid ćutanja. I dok se novinari u znak sećanja na kolege koji su samo obavljali svoj posao na profesionalan način, okupljaju na mestu nestanka Slavuja i Perenića, spomen ploča koju su postavili članovi UNS rušena je već šest puta a poslednji ,sedmi put postavljena je maja meseca ove godine. – Očigledno je da i ova ploča nekome smeta. Samo se pitamo, da li je kidnaperima, koji su verovatno sa ovog područja, proradila ljudska savest, strah ili šta god pa žele da uklone i ovu ploču da ih ne bi podsećala na nedelo koje su uradili, kada već pravosudnim organima i onima koji bi trebalo da se pozabave kidnapovanjem srpskih ali i albanskih novinara nije – istakao je prilikom poslednjeg postavljanja spomen ploče na brdu iznad Orahovca, Budimir Ničić, predsednik UNS-a na KiM podsećajući da je od 1998. godine do danas na Kosmetu kidnapovano i ubijeno četrnaest, od kojih sedam srpskih i sedam albanskih novinara. – Pošto ni jedan sud, počev od UNMIK-a, Euleksa ali i kosovskih sudova nije istražio otmicu srpskih novinara, nadamo se da će to učiniti Specijalni sud za zočine „OVK”, kao što se nadamo da će ovaj sud konačno početi sa radom i razrešiti zlodela koja su počinili pripadnici ove terorističke organizacije – ističu srpski novinari koji ne zaboravljaju svoje otete kolege. Inače, ove godine kidnapovanje Slavuja i Perenića biće obeleženo i u Spomen sobi „Kosovske žrtve“ u Beogradu.♦