DIVLJA GRADNJA: Stanari (i dalje) protiv izgradnje crkve – brvnare u naselju Stepa Stepanović

DIVLJA GRADNJA: Stanari (i dalje) protiv izgradnje crkve – brvnare u naselju Stepa Stepanović

17/08/2018 Off By BERB

 

 

Udruženje stanara beogradskog naselja Stepa Stepanović obavestilo medije da je juče, 16. avgusta, pre podne ponovo pokušan nastavak radova na problematičnoj tzv. ”parceli razdora” u naselju Stepa Stepanović:

 

«Otac Stojadin i Patrijaršijska upravna kancelarija, ne shvataju i dalje opasnost ovakvog delovanja – izgradnje pravoslavne crkve na silu i njenog nametanja stanovnicima ovog dela Beograda, navodi se u saopštenju i dodaje da «nakon uniformisanih lica koje je angažovala Patrijaršija da nam ograničava slobodu kretanja u našem naselju, sada su tu nepoznate osobe, bez propisanih oznaka i zaštitnih odela, sa vozilima bez obeležja firme. Oni tajno, skrivajući ga, unose alat potreban za rad na gradilištu. Izgradnja crkve/brvnare, na ovaj način prerasta u grotesknu predstavu».

 

«Kada je pokušan nastavak izgradnje crkve, iznova je od strane stanara zaustavljena gradnja. Došlo je do ekscesa prilikom dolaska policije, jer su građani zatražili osnov legitimisanja, na šta im je zaprećeno ”bolom koji će osetiti prilikom pretresa”. Nakon smirivanja strasti zaslugom komandira policije, sve se vratilo u normalne i korektne tokove, koji su ostali takvi do kraja. To je scena koju smo već privikli da gledamo, kada se šalje na teren nova grupa policajaca, ona koja nije upoznata sa problematikom; tada umisle da mogu zastrašivanjem da vrše pritisak na građane. Naravno, ponašanje stanara je bilo u potpunom skladu sa zakonom, te nakon legitimisanja policija je ostala na terenu u svojstvu faktora očuvanja reda i mira. Pozdravljamo ovakav razvoj situacije, zaslugom komandira, jer je malo falilo da sve preraste u surovu i ružnu sliku koju bismo poslali javnosti naše države i šire.

Intenzivno se radi na definisanju načina odbrane naselja Stepa Stepanović. Nasilno dalje sporovođenje radove neće ostati bez odgovora. Pored noćnih straži, razmatra se uvođenje i drugih mehanizama koji mogu obezbediti zaštitu naših interesa.

Posebno naglašavamo da država i dalje ćuti – što je nedopustivo. Upravo su državni i gradski čelnici umnogome doprineli ovakvom stanju u naselju. Posledica toga je da se u vreme odmora unosi nemir među građane, čak i tada se vrši atak na naša prava.

Posebno ukazujemo na činjenicu da se bez dogovora tri strane (građani, crkva, država), ovaj problem nikada ne može rešiti. Dok ne preovlada svest o tome, svi će biti na velikom gubitku, navodi se u saopštenju Udruženju stanara naselja Stepa Stepanović.♦