ŠTUTGART: VUČIĆ NA POSLOVNOJ KONFERENCIJI „MISLITE NA NOVE MOGUĆNOSTI, MISLITE NA SRBIJU“

04/02/2015 Off By

Forum je otvorio Peter Fridrih, ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg u Veću saveznih pokrajina. Pozdravljajući prisutne Fridrih je naglasio da Srbija i pokrajina Baden Virtemberg imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama, i dodao da strateške odnose treba razvijati, kako u oblasti privredne saradnje, tako i u svim drugim oblastima


studgard

Press služba Vlade

 

PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je jednodnevnu posetu Štutgartu učešćem na poslovnoj konferenciji u Štutgartu pod sloganom „Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju“, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji.
Forum je otvorio Peter Fridrih, ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg u Veću saveznih pokrajina. Pozdravljajući prisutne Fridrih je naglasio da Srbija i pokrajina Baden Virtemberg imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama, i dodao da strateške odnose treba razvijati, kako u oblasti privredne saradnje, tako i u svim drugim oblastima. On je istakao da Baden Virtemberg želi da pomogne Srbiji u ekonomskom razvoju, jer će to čitav region učiniti snažnijim, kao i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
“Evropskoj uniji je potrebno proširenje, jer će je to učiniti jačom i stabilnijom. Stoga će predstavnici pokrajine Baden Virtemberg u petak predati inicijativu u Veću saveznih pokrajina da se što pre otvore prva poglavlja za Srbiju. Proces pridruženja je dugotrajan i zato treba što pre raditi na svakom njegovom delu”, zaključio je ministar Fridrih. „Srbija je na dobrom putu i firme iz Baden Virtemberga su to prepoznale“, naglasio je nemački ministar i istakao da je kompanija Bosch do sada uložila 70 miliona evra u razvoj svojih ‎pogona u Srbiji.
Premijer Vučić upoznao je predstavnike nemačkih kompanija sa ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodi srpska Vlada naglasivši da Srbija neće odustati od teških mera u cilju ozdravljenja srpske ekonomije. „Investitorima nudimo dobre uslove, bolje od mnogih zemalja u regionu. Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom, Belorusijom, Turskom, tržištem od jedne milijarde ljudi do koga možete doći preko svojih predstavništava u Srbiji“, istakao je Vučić i zahvalio na podršci evropskom putu Srbije.
Nakon obraćanja na Forumu predsednik srpske vlade sastao se sa ministrom za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg Peterom Fridrihom, sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji, procesu evropskih integracija, kao i situaciji u Ukrajini. Premijer Vučić je zahvalio na podršci i naporima za poboljšanje odnosa između pokrajine Baden Virtemberg i Srbije.
Tokom učešća na konferenciji u Štutgartu premijer Vučić će imati odvojene sastanke sa pet najvećih kompanija iz ovog regiona, među kojima su i Daimler i BOSCH. Svoja iskustva poslovanja u Srbiji preneće i nemačke kompanije koje već poseduju fabrike u našoj zemlji, poput kompanije Dunkenmotoren i Hemofarm Stada.
U okviru konferencije biće organizovan i direktan susret srpskih i nemačkih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija. Za tu priliku je iz Srbije su na ovu konferenciju došli i predstavnici pet velikih firmi, koje svoje sofisticirane proizvode već uveliko plasiraju na inostranom tržištu. Inače, Baden Virtemberg važi za centar nemačke IT industrije kada su u pitanju softverska rešenja, koja se primenjuju u oblasti automobilske i elektronske industrije.
Premijer Vučić će se popodne sastati i sa Vinfridom Krečmanom, predsednikom Vlade Pokrajine Baden Virtemberg, jednom od privredno najjačih pokrajina Savezne Republike Nemačke.<


EKONOMIJA

BAN_1990SASTANAK MINISTRA ODBRANE SA DIREKTORIMA PREDUZEĆA ODBRAMBENE INDUSTRIJE

Gašić: Nije cilj Vlade da ulaže značajna sredstva u fabrike namenske industrije kako bi se vratili na tehnološki

 

 

rudaPOTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA JAVNO PREDUZEĆE „ELEKTROMREŽA SRBIJE“

Novim Kolektivnim ugovorom definišu se prava zaposlenih po osnovu smenskog rada, što će uveliko olakšati intervencije u vanrednim

 

 

jorgovankaJORGOVANKA TABAKOVIĆ: NE ŽURITI SA REŠENJEM PROBLEMA SA ŠVAJCARSKIM FRACIMA

Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka: “Model, pre

 

 

finskaVUČIĆ NA FINSKOM FORUMU FINPRO

Premijer Vučić informisao je finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji, i pozvao ih da u što