MILORAD DODIK: Da li je Srbija spremna da vrati Kosovo i Albancima da 30 posto mesta u Skupštini?

MILORAD DODIK: Da li je Srbija spremna da vrati Kosovo i Albancima da 30 posto mesta u Skupštini?

12/08/2018 Off By BERB

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslaničkih mesta, mesto premijera ili predsednika države.

“Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo”, rekao je Dodik i dodao da misli da te spremnosti nema.

On je dodao da smatra i da bi četiri opštine sa severa tebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.

Naveo je da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio.

Predsednik RS je ocijenio da je problem srpske politike u tome što ništa ne tražimo već samo očekujemo. Ovo je vreme srpskog traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da, zaključio je Dodik.(RTVCG)♦