PORTPAROLKA: Dačić vodi Zaharovu u Guču – “da vidi Srbe”

PORTPAROLKA: Dačić vodi Zaharovu u Guču – “da vidi Srbe”

10/08/2018 Off By BERB
Ranka Čičak

Prvi put su danas ravnopravno pred novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije stajali ministar jedne vlade i potparol druge vlade. Naš ministar Ivica Dačić bio je presrećan što mu je u goste došla Marija Zaharova potparolka mInistarstva spoljnih poslova Rusije.

Marija Zaharova pak kaže da ima čast da bude ravnopravna sa jednim ministrom, zato što je uobičajeno da stoji iza svog ministra spoljnih poslova.

foto: Lola Đorđević

Razgovaralo se najviše o Kosovu i Metohiji. Zaharova je rekla da će njena zemlja podržati svaku odluku Srbije u pogledu eventualnog etničog razgraničenja na Kosovu:
– Doslednost je važna, a moja je zemlja dosledna i ozbiljna u odnosu na pitanje Kosova. U Beogradu znaju da mi svoj stav nismo menjali. Uvek smo podržavali Rezoluciju 1244 i ne postoji ni jedna zemlja koja je više branila tu Rezoluciju. Naš se stav temelji na suverentitetu Srbije. Poštovaćemoi svaku odkluku Srbije.
Ivica Dačić hvalio je dobre odnose Srbije i Rusije:
– Kad god je Srbiji potrebno, Ruska federacija je uvek tu da je podrži. Zato smo stalno u kontaktu – Vučić sa Putinom a ja sa Lavrovim. Takve ćemo odnose nastaviti. U septembru sam ja domaćin Mešovitog komiteta Rusije i Srbije, nekoliko nedelja kasnije Vućić će biti domaćin Putinu. Uskoro slavimo i 180 godina diplomatskih odnosa, a naše dobre odnose nećemo pokvatriti nikada. Drago mi je što Marija sada može da vidi i jednu drugu Srbiju a ne samo političku kao do sada. Upravo je vodim u Guču da vidi naš narod i čuje naše trube, a u nedelju ću je odvesti u hotel Moskva da zajedno pojedemo kolač.
Novinari su pitali Dačića da prokomentariše izjavu Vučića koji je juče prvi put odlučno rekao da podržava etničku podelu Kosova:
– Ja sam uvek tako govorio, ali to je moje lično mišljenje. Ne mogu da komentarišem predsednkove reči. Hoće li ili ne doći do kompromisa sa Albancijma , to ćemo videti. Danas su protiv podele Kosova i za status kvo su upravo oni licemeri koji su uradili sve da do ovakve situacije, da Kosovo bude nezavisno, dođe.♦