ZERI: Manipulacije Hašima Tačija

ZERI: Manipulacije Hašima Tačija

10/08/2018 Off By BERB

 

Izjave predsednika Hašima Tačija o pripajanju Preševske doline Kosovu, kao i njegova upozorenja za organizovanje referenduma o ovom pitanju, smatraju se manipulacijama. Opozicija i civilno društvo kažu da ove izjave šefa države podrazumevaju opravdanje za ustupke u dijalogu, piše danas prištinski dnevnik Zeri.

 

“Ubrzo nakon početka završne faze dijaloga Kosovo – Srbija, šef države, Hašim Tači, počeo je da iznosi uzastopna upozorenja, počevši od “alarma” – da će to biti bolan dogovor za obe zemlje, do toga da će biti korekcije granice između Kosova i Srbije. Uz to, predsednik, koji predstavlja Kosovo u ovom procesu, već je najavio da će se u okviru završne faze razmatrati ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom, iako je takva stvar, kako on smatra, gotovo nemoguća. Tači je čak najavio referendum za ova pitanja, iako Kosovo trenutno ne može da organizuje referendum, jer nema zakon koji uređuje ovo pitanje.
Predstavnici civilnog društva i opozicioni zvaničnici smatraju izjave predsednika potpunom manipulacijom i igrokazom. Oni smatraju da buka koja je napravljena pričom o korekciji granice i pripajanju doline sa Kosovom se radi sa jedinim ciljem da Tači opravda bolne ustupke da bi se formirala Asocijacija. Sa takvim potezom, kojem se protivi opozicija, doći će do podele unutar Kosova.♦