SAOPŠTENJE NBS: Devizne rezerve – 11.403,4 miliona evra

SAOPŠTENJE NBS: Devizne rezerve – 11.403,4 miliona evra

10/08/2018 Off By BERB

 

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 11.403,4 miliona evra, što je za 299,0 miliona evra više nego na kraju juna, aopštila je Pess služba NBS i navela da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto, i oko šest meseci uvoza robe i usluga što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 9.541 milion evra, što znači da su u tom mesecu povećane za 224 miliona evra. To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine.
Povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliva u iznosu od 300 miliona evra, po osnovu intervencija kupovinom deviza). Uticaj ostalih tokova (priliva i odliva) na devizne rezerve u julu je bio gotovo neutralan. Neto prilivi po osnovu – donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 81,7 miliona evra), kao i po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (49,8 miliona evra), u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (ukupno 84,4 miliona evra) i amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (neto 48,1 miliona evra).
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 461,9 miliona evra i bio je za 11,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.175,1 miliona evra.
U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.♦