LDK tražiče mišljenje Ustavnog suda o Tačijevim ‘nesmotrenim izjavama’

LDK tražiče mišljenje Ustavnog suda o Tačijevim ‘nesmotrenim izjavama’

08/08/2018 Off By BERB

Najveća opoziciona partija na Kosovu, Demokratski savez Kosova (LDK), najavila je da će od Ustavnog suda zatražiti mišljenje u vezi “nesmotrenih izjava” predsednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granice između Kosova i Srbije.

Takve izjave, dodali su iz ove partije, u suprotnosti su sa Ustavom Kosova i ustavnim mandatom predsednika i one ugrožavaju ustavni poredak. Tači je u nekoliko navrata rekao da će se u predstojećim rundama dijaloga u Briselu diskutovati o demarkaciji granice Kosova i Srbije, ali i o korekciji same granice koja bi predviđala priključenje Preševske doline Kosovu. On je na to dodao da podele Kosova neće biti.

Demokratski savez Kosova tvrdi da Tači pre svega ne može da predstavlja Kosovo u dijalogu pošto nije dobio taj mandat od Skupštine Kosova. Ova partija tvrdi i da su granice Kosova određene u Deklaraciji o nezavisnosti i u mišljenju Međunarodnog suda za pravdu.

“Konačan sporazum sa Srbijom treba da se postigne ali bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova, tako što će se očuvati jedinstveni karakter države Kosovo i u poštovanju duha Ustava Kosova”, kaže se u saopštenju LDK. Ova partija dodaje i da je spremna da se uključi u dijalog ali samo nakon prevremenih parlamentarnih izbora, s obzirom da su, dodaju, aktuelne institucije izgubile legitimitet.

Demokratski savez Kosova objavio je saopštenje nakon sastanaka kojim je predsedavao predsednik ove partije, Isa Mustafa. Ovo je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od januara ove godine, kada je otputovao na lečenje u Njemačku, gde je boravio tri meseca.(Agencije)♦