Bačka Palanka: poruka mira – nikad više Oluje!

Bačka Palanka: poruka mira – nikad više Oluje!

04/08/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Više od 30.000 Krajišnika okupilo se večeras u Bačkoj Palanci na obeležavanju dana Oluje. Patrijarh Irinej je posle liturgije održao govor mira i rekao da treba oprostiti za sva zverstva koja su Krajišnicima naneli Hrvati:


– Ipak mi nije jasno kako jedan prijatelj koji se moli istom Bogu može da zakolje drugog. Hrvati su naše ljude ubijali samo zato što su pravoslavni.
Nešto slično rekao je i predsednik RS Milorad Dodik. On je zaključio da su sve nesreće donele bivše jugoslovenske države u kojima su jedino Srbi verovali u Jugoslaviju:
– Samo mi u RS danas nemamo pravo na svoju državu. Nazivaju nas Bosancima itd. A mi želimo da živimo sa državom Srbijom, koja nam je uzdanica i pomoć.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Oluju nazvao apsurdom kojim se neki hvale umesto da se stide:
– Oni će sutra da slave, slaviće što su hrabro ubijali starce i decu. Slaviće što su proterali 250 hiljada Srba i preko 2.000 pobili. Sedamsto sedamdeset i sedam ljudi se vodi kao nestalo.
Vučić je bio srećan što su se pored njega večeras nalazili predstavnici Srba iz celog Regiona. On će sutra sa njima da razgovara o najnovijim dešavanjima.
I predednik Vučić je govorio o pomirenju, ali je poručio ne samo Srbima već i ostalim narodima da više nikada Srbija neće dozvoiliti da se ponove Oluje.♦