Posle Srbije i u RS ćirilica postaje zvanično pismo

Posle Srbije i u RS ćirilica postaje zvanično pismo

04/08/2018 Off By BERB
Mediji u Republici Srpskoj pišu da će, po ugledu na Srbiju, odgovorno lice u instituciji bi za ignorisanje ćirilice moglo da bude kažnjeno od 45 do 850 evra. Preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list biće kažnjeno od 4.200 do 8.500 evra, dok bi odgovorno lice u takvim preduzećima moralo da plati kaznu do 600 evra.

 

Portal Srpskainfo otkriva da bi navedeno zakonsko rešenje kojim bi svim republičkim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro doslovno bilo prepisano iz novog zakona u Srbiji. Time bi, praktično, bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsednici Srbije i RS.

U navedenom zakonu bi se, između ostalog, trebala naći i odredba da je ćirilica matično pismo srpskog naroda i da je zbog toga obavezno njeno korištenje u službenoj prepisci svih republičkih institucija, javnih i naučnih ustanova, organa lokalne samouprave, preduzeća, kao i medija u kojima je većinski vlasnik država. Za one koji ne budu poštovali odredbe ovog zakona bile bi predviđene oštre novčane kazne.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević bio je nedostupan za komentar o ovoj temi. S druge strane, poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za Srpskainfo potvrđuje da su ljudi od struke još u maju ove godine počeli da rade na pripremi zakona koji će, kako kaže, zaštititi ćirilicu u Srpskoj i postaviti je na mesto koje joj pripada.(Agencije)♦