4. avgust

4. avgust

04/08/2018 Off By BERB
4. avgust

1578. Pokušaj Portugala da zauzme Maroko propao porazom u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan, kralj od Feza i mavarski pretendent na presto.

1704. U ratu za špansko nasleđe englesko-holandske snage zauzele španski grad Gibraltar.

1789. Parlament Francuske, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791. Potpisan Svištovski mir kojim je određena granica između Austrije i Otomanskog carstva.

–1792. Rođen Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma. Buntovnik protiv političkih, društvenih i verskih stega, napustio Englesku i poslednje godine života proveo u Italiji, gde se 1822. utopio u brodolomu na jedrenju.


 

–1859. Rođen norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer Kvislingove pronemačke vlade i nacista, izgubio popularnost, a posle rata, u dubokoj starosti, osuđen na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom.


 

–1875. Umro danski pisac Hans Kristijan Andersen. Mada prvi književni uspeh duguje romanu “Improvizator”, svetsku slavu stekao kao autor oko 200 kratkih pripovedaka koje se smatraju najlepšim bajkama za decu.


 

–1907. Umro norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Grig, predstavnik poznog romantizma. Inspirišući se nacionalnim folklorom, afirmisao norvešku muziku u svetu.


1914. Nemačke trupe napale Belgiju, Velika Britanija objavila rat Nemačkoj, SAD proglasile neutralnost.

1916. Danska za 25 miliona dolara ustupila SAD deo Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Devičanska ostrva.

1944. Gestapo u skrovištu u Amsterdamu uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven dnevnik 14-godišnje Ane Frank, jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1954. Britanski supersonični borbeni avion “Elektrik lajtning P1” izveo prvi let.

–1977. Umro nemački filozof Ernst Bloh. U obimnom delu, koje obuhvata probleme filozofije, istorije, religije i etike, posebno se bavio analizom fenomena utopije.


1983. Betino Kraksi, prvi socijalista na čelu Vlade Italije, preuzeo dužnost premijera. Postigao rekord u dužini opstanka jedne italijanske vlade posle Drugog svetskog rata.

1992. Milioni crnaca okončali dvodnevni generalni štrajk protiv vlade belaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je ubijeno 30 ljudi.

1993. Japanske vlasti zvanično se izvinile ženama koje su tokom Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.

1993. Snage bosanskih Srba osvojile sve ključne položaje na planini Igman iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

1994. Pošto je Skupština Republike Srpske odbila mirovni plan Kontakt-grupe za Bosnu, Jugoslavija prekinula političke i ekonomske odnose s bosanskim Srbima i zatvorila granicu na reci Drini.

–1995. Hrvatska vojska, u operaciji “Oluja”, ušla u Republiku Srpsku Krajinu, zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Oko 250.000 Srba napustilo domove i krenulo prema Bosni i Jugoslaviji, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata.


1997. U Arlu umrla najstarija osoba na svetu, Francuskinja Žan Kalman. Živela 122 godine i 164 dana.

1999. U poplavama u Kini poginulo više od 400 ljudi, a dva miliona ostalo bez domova.

2000. Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila u Londonu 100. rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživela ceo vek. Ona je sa balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene građane.

2001. Palestina objavila zvanično saopštenje o obustavi oružanih napada na Izrael. Taj poziv bez presedana ukazao na neslaganje palestinskih zvaničnika i ekstremne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001. Predsednici Severne Koreje i Rusije Kim Džong Il i Vladimir Putin potpisali deklaraciju po kojoj Pjongjang mora da se pridržava moratorijuma na raketne probe do 2003.

2003. Sud u Ruandi osudio 100 osoba, od kojih 11 na smrtnu kaznu, za zločine u toj zemlji 1994. Od početka sudskih procesa za genocid u Ruandi do tod trenutka osuđeno na smrt više o 400 osoba.

2003. Biskupi Anglikanske crkve u SAD potvrdili imenovanje homoseksualca Džina Robinsona za biskupa u Nju Hempširu.♦