Kosovo: NATO je spreman da uguši bilo kakve nemire

Kosovo: NATO je spreman da uguši bilo kakve nemire

01/08/2018 Off By BERB

 

NATO je veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova i KFOR ima apsolutno dovoljno vojnika u slučaju nemira do ojih bi došlo ako, na primer izbiju zbog eventualne podel Kosova.

 

To je uzjavio komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo tokom boravka na severu Kosova.

“Što se tiče pitanja podjele, to su politička pitanja koja bi trebalo da budu rešena kroz dijalog Beograda i Prištine”, poručio je Fogo, odgovarajući na novinarska pitanja u bazi Noting Hil u Leposaviću, koju je posetio zajedno sa komandantom KFOR Salvatoreom Kuočijem.

“Dijalog je pravo mesto za bavljenje ovim pitanjima”, rekao je Kuoči i dodao da je “potrebno političko rešenje” i da “o svemu treba da se odlučuje na pravom mestu”.

Na pitanje da li KFOR i NATO imaju saznanja o eventualnim nasilnim scenarijima na terenu i da li u tom slučaju mogu da garantuju bezbednost Srbima širom Kosova, Fogo je odgovorio da “svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir”.

Na pitanje novinara da li smatra da, s obzirom na to da KFOR ima više od 4.000 vojnika na Kosovu, da je to dovoljno vojnika u slučaju nemira Fogo je odgovorio potvrdno.

“Apsolutno. Ali 4.000 koji su ostali unutar teritorije i na administrativnim linijama Kosova podržani su, kako mi to nazivamo, snagama za brzu reakciju. Tako da ukoliko postoji potreba, odgovoriće, a NATO je veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova”(Agencije)♦