Vučić iznenadio Vojsku – tražio (vanrednu) vežbu gađanja u Nikincima!

Vučić iznenadio Vojsku – tražio (vanrednu) vežbu gađanja u Nikincima!

29/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

U Nikincima danas iznenada – vežba gađanja. Prisustvovao je vrh vojske i predsednik Aleksandar Vučić, koji nam je rekao da je iznenada tražio ovu vežbu kako bi proverili stvarnu gotovnost naših vojnika i kapaciteta:


– Dobro je što se tako mogu videti i nedostaci i dobre strane. Zadovoljan sam onim što su prikazali pripadnici specijalne brigade, ali i momcima iz kragujevačke Zastave sa modularnom puškom. Dobre su i puške koje smo obezbedili iz inostranstva. Zadovoljan sam kako su gađali i “lazar” i “miloš” našim mitroljezima.
Predsednik je rekao da će do kraja godine našim nebom leteti lovački bombarderi naše proizvodnje. Nabaviće se i “4M” – 35 helikoptera koje u okruženju nazivaju “đavole kočije” a mi ih nazivamo “najboljim”. Takve helikoptere nikada nismo imali. Vučić najavljuje još neke moderne odbranbene sisteme i kaže da se ovaj trošak ne odražava na budžet i da ćemo nastaviti da opremamo vojsku.
Pregovara se oko uvoza “mistrala”, razgovara o kupovini bespilotnih letilica, ali se planira i ulaganje u domaću pamet koja bi i sama napravila ovakve letilice.
Modernizacija vojske je kompolikovana ali predsednik je zadovoljan njenom brzinom i najavljuje ovakve iznenadne vežbe i u budućnosti.
Na pitanje o penzijama i platama odgovorio je da je upravo razgovarao sa Anom (Brnabić) i Sinišom (Malim) i da će prenzije biti povećane već u novembru, a za plate će se znati za desetak dana.
Pošto je ukinut Zakon o privremenom smanjenu penzija one će od novembra biti vće i onima kojima su bile smanjene. Tako će penzioneri sa nekadašnjim primanjima od 90.000 dinara preći 100.000:
-Moja je želja, a verujem da će Ana i Siniša da je prihvate – da penzionerima koji primaju manje od 30.000 dodatno povećamo penzije. Takvih je 1. milion i 152.000, a oni su dali najviše za našu zemlju svojim strpljenjem i verovanjem da teške reforme nose rezultate.
Komentarišući izjave crkvenih krugova i napade na njega zbog Kosova, Predsednik kaže da mu je smešno kad na prvoj strani Danasa vidi Amfilohija Radovića ili kad opozicionu mediji cirtiraju vladike a oni iz nevaladinog sektora, bivši nevernici postaju najveći vernici. A “veliki vernici” su zainteresovani ne za srpske teritorije, već da nema podele Kosova:
– Neću da im odgovaram. Nisu se toga setili dok su neki drugi postavljali granice između Srbije i Ksova, uvodili kosovske lične karte i išli pred Međunardni sud pravde i davali legitimitrt kosovsoj nezavisnosti. Ja koji pokušavam da spasim bar nešto za srpski narod, postajem kriv za sve. Možda sada nekome smeta da se ruši nezavisnost kosovske države koju su neki već uspostavili. Ja neću da vređam crkvene velikodostojnike. Za SPC smo učinili najviše na različite načine. Zalagaću se da crkva bude odvojena od države, ali mi ne smeta i da crkva iznese svoje mišljenje makar i različito. Ne želim da se ljudima zabranjuje da drukčije misle.
Televizija N1 pitala je za komentar oko nedavnih ružnih reči Vjerice Radete na račun nedavno preminule Hatidže Mehmedović. Vučić smatra da je izjava Radete neprimerna i ružna. U tom trenutku novinarka Radio Beograda pitala je hoće li on podržati da SNS glasa da se Vjerica isključi iz parlamenta. Vučić se začudio:
– Da li je takav zahtev stigao pred poslanike? Ako bude sigao tada ćemo razgovarati.♦