Pare za letovalište CK u Baošićima

Pare za letovalište CK u Baošićima

28/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Od 19. do 22. jula novinari su bili gosti odmarališta Crvenog krsta Srbije “Krista Đorđević” u Baošićima kod Herceg Novog. U ovom odmaralištu će ove godine letovati 1700 dece.


U vreme kada smo bili tamo letovalo je njih 250. To su deca koja koriste narodne kuhinje iz udaljenih sela, a boravak finansira Ministarstvo za rad, zatim deca sa Kosova i Metohije u organizaciji Crvenog krsta KIM, deca iz Vranja koje je poslao Crveni krst ovog grada, zatim deca siromašnih i samohranih roditelja iz Požege, Opatije i Tuzle čiji boravak je omogućila Narodna pomoć Francuske , deca Beograda za koju je sakupljen novac preko Infostana, zatim mališani iz Ćičevca i deca iz udaljenih seoskih sredina.
Program Letnje škole u vreme posete novinara vodilo je sedam volontera Crvenog krsta iz Rume.
Sva deca koja dolaze ovde stara su od sedam do 14. godina a boravak svake grupe traje deset dana.


Minisrtarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije dalo je ove godine 20 miliona dinara za boravak dece koja primaju humanitarnu pomoć, a žive u udaljenim seoskim sredinama.
Do kraja leta u Baošiće će doći još 300 dece sa Kosova i Metohije, njih stotinu iz hraniteljskih porodica iz Sremske Mitrovice, stotinak iz Stare Pazove, Subotice i Pećinaca, zatim deca iz Novog Sada, iz četiri “Zvečanske” u Beogradu, iz Doma za nezbrinutu decu u Miloševcu. Boravak pedesetoro dece iz Sanskog Mosta omogućio je Crveni krst iz Stare Pazove, pedesetoro dece stiže iz Prijedora. Doći će i deca ometena u razvoju u organizaciji doma Veternik i najbolji učenici osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na konkursu Crvenog krsta Srbije “Krv život znači”.

Posle boravka ovih volontera iz Rume u letovalište će doći još 75 volontera iz petnaest organizacija Crvenog krsta iz Štrpca, Leposavića, Zubinog Potoka, Čičevca, Vlasotinca, Svilajnca, Kraljeva, Aranđelovca, Novog Sada, Kikinde, (Starog Grada i Voždovca) i Ivanjice.
Ministar rada Zoran Đorđević posetio je sve radionice, pristao da mu mališani ukažu “prvu pomoć” i lepkom i farbom naprave imitaciju rane na desnoj ruci, saslušao je predstave glumaca, pevače i recitatore.
Mnogo teže bilo mu je kada se našao pred mikrofonima i diktafonima novinara:
– Prošle godine, kad sam bio ovde obeća da ću videti kako da Ministarstvo pomogne. Probao sam na sve načine da dođem do novca iz budžeta. Nije bilo moguće zbog Zakona o budžetu. A para treba, jer nije dovoljno samo da se letovalište održava, već je potrebno investiciono ulaganje od najmanje 300 hiljada evra. Ovo je objekat od kapitalnog značaja za državu Srbiju. Pokušaću da na sednici Vlade donesemo takvu odluku.
Predsednik Crvenog krsta dr Dragan Radovanović zahvalio je ministru na finansijskoj pomoći, ali je rekao da je obnova zgrade potrebna zato što je nagriza so i vlaga:
– Boravak bi se mogao proširiti na celu godinu. Ovo nije program samo da dođu deca na more. Ovde učimo decu da postanu i dobri ljudi. Pokazujemo im da život može da bude lep.
Istog jutra kada smo se vratili u Beograd na konferenciji za novinare pitala sam Vučića hoće li podržati ministra Đorđevića da od ministra finasija dobija novac za Baošiće. Nije očekivao pitanje, ali je rekao da će mi odgovoriti sutra u Čaćku. Nisam otišla u Čačak jer su mi se kola pokvarila. Dan kasnije na proslavi imenovanja ulice u Zemunu po Teodoru Hercu, prišao mi je ministar finasija Siniša Mali, pružio ruku i rekao novac za Baošiće je obezbeđen”.♦