Inicijativa mladih za ljudska prava traži da vast nedvosmislno osudi ponašanje Radete i Šešelja

Inicijativa mladih za ljudska prava traži da vast nedvosmislno osudi ponašanje Radete i Šešelja

28/07/2018 Off By BERB

 

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahteva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete.

 

Traži procesuiranje i lidera SRS Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vređaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.
“Takav izraz zla ove nedelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja Majki Srebrenice, ponovila stare radikalske mantre da je pomenuto udruženje ‘biznis udruženje’, a sinovi i muž preminule Hatidže zapravo živi ljudi bez obzira što su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica”, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je saopštila da ostaje pri svojim ranijim zahtevima i od Skupštine Srbije zahteva prestanak poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju u Skupštini kao osuđenom ratnom zločincu, prestanak svih funkcija Vjerici Radeti i prestanak mandata skupštini.

Oni traže i izmenu Deklaracije o Srebrenici tako da se zločini u Srebrenici nazovu pravom pravnom kvalifikacijom – genocid. Inicijativa traži i izmenu Krivičnog zakonika Srbije tako da se ne mogu negirati ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid na osnovu presuda svih međunarodnih sudova uključujući i aktuelne, ali i rad Niberškog suda, a ne samo na osnovu pravnosnažnih presuda suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.

Od republičkog javnog tužilaštva Inicijativa zahteva pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete i Vojislava Šešelja na osnovu izjava i medijskih istupa od početka 2018. godine posebno imajući u vidu tvit Vjerice Radete od 23. jula, kao i učešće Vojislava Šešelja u emisiji “Ćirilica” na Happy televiziji pod nazivom “Istina i mit u Srebrenici – 23 godine kasnije” od 9. jula 2018.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić zahtjevaju da jasno kažu da li podržavaju “zlo” poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do posljednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović.

Iako su ovaj čin osudili ministar u Vladi Rasim Ljajić, čija stranka je predložila i ulicu u Novom Pazaru u znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, zatim ministarka Zorana Mihajlović i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, smatramo da osudu nipodaštavanja žrtava mora pratiti nedvosmislena osuda od strane predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i od predsednika Srbije Vučića, koga je u Srebrenici 11. jula 2015. godine dočekala upravo Hatidža Mehemedović i simbolično mu okačila Srebrenički cvijet kao simobl sećanja na žrtve.

Inicijativa navodi da pomenuti tvit Vjerice Radete nije izolovani incident već “vrhunac kampanje” koju SRS predvođena Vojislavom Šešeljem vodi od nastanka stranke, ali posebno od 11. aprila ove godine, od kada je Šešelj pravosnažno osuđeni ratni zločinac, te on i njegova stranka koriste svaku priliku (od Hrtkovaca, Festivala “Miredita-dobar dan”, revizije postupka ubicama premijera Zorana Đinđića, komemeracije Srebrenice, presude za pobunu JSO) da ponovo afirmišu politiku zločina u srpskom društvu koristeći se govorom mržnje kako bi negirali počinjene ratne zločine.

Kako navode, ono što još više zastrašuje od takvih postupaka radikala jeste “prećutna podrška” vladajuće koalicije koja ili “ćuti u tonu Vulinovog ‘tihog ponosa’ ili mlako i sporadično reaguje”.

Inicijativa zahtjeva jasnu osudu aktuelne izvršne vlasti za ratne zločince i negatore ratnih zločina, a kako ističu “pravi test potvrde da su se predstavnici vlasti odmakli od ‘Bulevara Ratka Mladića’ mora biti osuda politike osuđenog zločinca Vojislava Šešelja povodom tvita eksponenta takve politike, Vjerice Radete”.(Agencije)♦