Zemun: ulica sa imenom tvorca Izraela

Zemun: ulica sa imenom tvorca Izraela

26/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Zemunci su se danas popodne u veliom broju okupili na početku ulice Prilaz u Zemunu gde je ceremonijalno postavljeno novo ime ove ulice – Teodor Hercl.

Kako je na svečanosti rekao predsednik Izraela Ruven Rivlin, Hercl je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, a u Zemunu gde su rođeni njegovi preci, posađne su prve mladice države Izrael:
– Rabin Jehuda Alkalaj, jedan od preteća cionizma bio je glavni rabin Zemuna. Imao je realni politički plan o uspostavljanju suverene domovine na tlu Izraela i zapisao taj plan u knjizi “Božja sudbina”. Od svih Alkalajevih učenika najviše mu je pomogao u štampanju i objavljivanju knjige Jakov Hercl. Mnogo godina kasnije Jakov je dobio sina Benjamina Zeeva Teodora Hercla, koji je u jevrejskoj istoriji upisan kao vizionar države Izrael i njen tvorac. Danas imenujemo ovu ulicu njegovim imenom i tako učvrćujemo vezu Zemuna i Jerusalima, Srbije i Izraela.
Predsednik Vučić rekao je da svi Beograđani sanjaju da bar jedan dan mogu da budu Zemunci:
Vučić je rekao da je srpsko i jevrejsko prijateljstvo staro i iskreno i tražio da se nikada ne zaboravi stradanje Srba i Jevrejea. ♦