Predsednik Izraela gost Srbije

Predsednik Izraela gost Srbije

26/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Izraela Ruven Rivlin posetio je danas Beograd i posle razgovora se predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare rekao je da Srbe i Jevreje vezuje istorija stradanja:

-Naši narodi i dalje se bore da sačuvaju uspomenu na to. Lani je obeležano 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Ja sam rođen u Jerusalimu, predsednik sam Izraela i prvi predsednik koji je posetio Srbiju. Predsednik Vučić i ja složili smo se da razvijamo dobre prijateljske i ekonomske odnose. Formiramo zajedničku ekonomsku komisiju i ukidamo dvostruko operizivanje. Hvala što je vaš zakon doneo restituciju Jevrejima koji nisu više živi i nemaju naslednika. Jevrejska zajednica u Srbiji je mala, ali je most između dve zemlje. Jevreji su u ove krajeve došli pre 2000 godina kao izbeglice i žive ovde i danas.
Predsednik Vučić kaže da mu je čast što je prva poseta jednog izraelskog predsednika posle uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, dala baš njemu mogućnost da bude domaćin:
– Naši su odnosi dobri. Srbi i Jevreji su zajednički prošli mnogo muka i sve strahote Prvog i Drugog rata. Uvek smo znali da poštujemo jedni druge. Srbija je zemlja u kojoij ne postoji antisemitizam. To se vidi na svakom korau. Trudimo se da nikada ne zaboravimo sećanja o stradanju naših naroda. Na Starom sajmištu ćemo formirati centar srpskih i jevrejskih žrtava. Zahvaljem predsedniku Izraela za njegovo izlaganje u Jasenovcu. Srbija nikada neće zaboraviti genocit u NDH. Zato nećemo dozvoliti da se smanjuju i ponižavaju naše žrtve. Ispričao sam našem gostu kao se u regionu različito gleda na sukobe devedesetih. Ono što neki slave, drugi tužno obeležavaju. Oluja je najveće etničko čišćenje pose Drugog svetskog rata. Zahvalan sam Izraelu što ne priznaju nezavisnost Kosova. Zato će Srbija uvek podržavati postojanje države Izrael.
Predsednik Srbije razgovarao je sa svojim gostom i o ekonomskoj razmeni. U Srbiji je veliki broj izraelskih firmi. Zato se planira aktiviranje mešovitog komiteta dve zemlje za saradnju. Sa srpske strane taj će komitet predvoditi Nenad Popović i Sinuša Mali.
Danas popodne jedna ulica u Zemunu dobiće ime Teodroa Hercla, Jevrejina koji je porekolm iz Zemuna.
Vučić je pozvao godsata da ponovo dođe u Srbiju, a on njega da poseti Izrael.(foto Lola Đorđević)♦