Gazeta ekspres: Tramp i Putin podelili Kosovo?

Gazeta ekspres: Tramp i Putin podelili Kosovo?

26/07/2018 Off By BERB

 

Ako možemo da verujemo prištinskom dnevniku Gazeta ekspres, administracija američkog predsednika Donalda Trampa dala je zeleno svetlo za podjelu Kosova.

 

List se poziva na neimenovane diplomatske izvore i navodi da postoji mogućnost da se Tramp o tome dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na nedavnom samitu u Helsinkiju.

Navodno, prema saznanjima Gazete, Trampova administracija složila se da Kosovo da Sever u zamenu za priznavanje.

Prištinski dnevni smatra da ovo nije dobar razvoj događaja, jer “Postoji mogućnost da će se razgovarati o razmeni teritorija. Ali, kraj ove drame je taj da Kosovo, ono šta ostane od njega, može da se smatra provincijom Albanije”.

List podseća da su svi američki predsednici od Džordža Buša starijeg do Trampa bili jedinstveni kada je reč o granicama Kosova, tj. da se one ne smeu dirati i da nema podele Kosova.

U tekstu se podseća da je međuanrodna zajednica neprestano odbijala ideju o podjeli teritorija, izvan granica koje su bile u okviru Jugoslavije i konstatuje da se ne zna šta će se desiti ako se bude diralo u “granice” Kosova.

Gazeta prenosi podsećanje prištinskog analiticara i publiciste Ernsta Ljuma da je prvi Albanac koji je izneo ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije bio Redžep Ćosja.

” Čosja je rekao da je najbolje rešenje da se tri severne opštine (Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) daju Srbiji, a u zamenu da dobijemo ono što smo nekad imali, Preševo, Bujanovac i Medveđu“, rekao je Ljuma.

Ljuma je u emisiji „Debat Plus“ na RTV Dukađini rekao da ova ideja tada uopšte nije dobro primljena i da je javno mnjenje ni danas ne prihvata.

Prema njegovim riječima, 1954. izvršena je razmjena zemlje kako bi bila postignuta etnička ravnoteža i jačanje bratstva i jedinstva.

“Sjever Kosova je više bila ničija zemlja nego srpska ili kosovska“, rekao je on. ♦