Moskva upozorila Beograd: neprihvatljiv sporazum koji priprema u Brisel

Moskva upozorila Beograd: neprihvatljiv sporazum koji priprema u Brisel

21/07/2018 Off By BERB
Stav poslanika Državne dume Sergeja Železnjaka o pregovorima Beograda i Prištine može se smatrati zvaničnim stavom Moskve koja se protivi sporazumu koji se priprema u Briselu, ocenio je dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana Genadij Sisojev, brenose mediji iz regiona.

 

Sisojev je agenciji Beta rekao da se verovatno po prvi put može govoriti da se Moskva tako direktno izjašnjava protiv sporazuma Beograda i Prištine koji se priprema u Briselu.

-Moskva se ne samo protivi tome nego i upozorava Beograd na moguće negativne posledice tog koraka, rekao je Sisojev.

Po njegovim rečima, Moskva je ubeđena da će nakon postignutog sporazuma biti dezavuisana rezolucija 1244 Saveta bzebednosti UN, da se otvara put i Kosovu i Srbiji prema NATO, kao i da se povećava opasnost dalje dezintegracije Srbije.

-U suštini, ključni razlog zbog kojeg Moskva namerava da spreči postizanje sporazuma ovakvim alarmantnim izjavama je moguće ubrzavanje približavanja Kosova i Srbije Alijansi. Takve alarmantne izjave stavljaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji vodi pregovore sa liderima Kosova, faktički u pat poziciju”, rekao je Sisojev.

On je ocenio da ukoliko Vučić prihvati sporazum rizikuje pogoršanje odnosa sa Rusijom, a ukoliko ne potpiše – može da očekuje zamrzavanje odnosa sa EU.

-To će onda biti kraj politike sedenja na dve stolice”, zaključio je Sisojev.

Železnjak je pre dva dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu između Beograda i Prištine.

Kako je preneo Sputnjik on je uoči poslednje runde dijaloga u Briselu rekao da “separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo” a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.(Agencije)♦