Skupština Srbije: Novim zakonom o transplantaciji omogućava Safari na ljude!

Skupština Srbije: Novim zakonom o transplantaciji omogućava Safari na ljude!

17/07/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru nije danas bilo lako da predstavi novi Zakon o transplantaciji organa. Nekolio poslanika nazvalo ga je “Doktrom smrti” pa je predsednik poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović morao da ga brani.

Novim zakonom se uvodi pojam pretpostavljene saglasnosti, a to znači da ćemo svi biti saglasni da nam se posle smrti uzmu organi za transpalantaciju. Izuzetak je ako se pre smrti pismno izjasnimo protiv, ili to uradi naša porodica, takođe pre smrti. Ovome se zamera da otvara vrata novim manipulacijama i kriminalu.
Sanda Rašković primećuje da ministar ima previše ovlašćenja i u transplantaciji organa i u davanju ćelija i tkiva sa živih:
– On određuje način uništenja preostalih ljudskih ćelija posle terapijskih postupaka. Pojavljuje se kao drugostepeni organ, znači da je jedinstven. U zakonu o presađivanju ljudskih organa od ukupno 58 članova, dvadeset članova stavljaju apsolutnu moć u ministrove ruke. On čak imenuje i direktora i pomoćnike Uprave za medicinu tako da je to jedna prilična centralizacija. Otvara se mogućnost za koruptivno delovanje. Najupečatljivija odredba je u članu 41 Zakona o ljudskim tkivima koja kaže da direktor Uprave za biomedicinu daje dozvolu za svaki slučaj uvoza i izvoza ljudskih ćelija. Pitam ministra koji će biti kriterijumi za to. Direktor Uprave za biomedicinu, koga je postavio ministar, izdaje dozvolu za poslove iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva i za presađivbanje ljudskih organa. Tako se otvaraju vrata moguće korupcije. Kako poverovati u poštene namere baš svih i baš u svakom trenutku, pogotovo ako znamo da su ljudi kvarljivi, a nismo napravili sistem potpune bezbednosti donora organa. Plašim se da bi u našoj zemlji koja je prilično neuređena i sa mnogo kriminala sve moglo da se pretvori u safari na ljude.
Raškovićeva je svoje sumnje završila pitanjem hoće li predsednik Vučić pomenuti Hašimu Tačiju ono što se dešavalo u Žutoj kući:
– Tači je, prema izveštajima i nalazima Dika Martija, imao veze sa transplantacijom srpskih organa u Žutoj kući.♦