Poslanička pitanja: Ko je ubio Đinđića?

Poslanička pitanja: Ko je ubio Đinđića?

17/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Tek danas su se u Skupštini Srbije dve političke opcije međusobno teško optužile za ubistvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Balša Božović (DS) priču je započeo podsećanjem na nedavno ubistvo izvesnig, kako je reao Saleta Mutavog:
– Predsednik Vučić izjavio je da je to svojevrstan napad na državu. Pre nekoliko dana oslobođeni su za oružanu pobunu ćlanovi Jedince za specijalne operacije, a Vučić je rekao da je to svojevrsna odbranna države, s obzirom da je sudstvo, koje perfektno funkcioniš, bilo u ovom postupku nezavisno i da on kao predsednik Republike nema nameru da komentariše sudske presude.

Božović je pitao zašto tužilaštvo za organizovani kriminal nije pozvalo na razgovor Vojislava Koštunicu, kao jednog od onih koji je politički podržao i opravdao oružanu pobunu Crvenih beretki, koja je bila uvod u ubistvu Đinđića. Pitao je zašto tužilaštvo nije saslušalo Šešelja koji je najavljivao Đinđićevo ubustvo. Zašto Tomislsav Nikolić nikada nije saslušan s obziorom da je dao izjavu kako je i Tito pred smrt imao problema sa nogom? Zbog čega predsednik Vučić i dan danas u Vladi Srbije drži prijatelje zemunskog klana? Jedan od njih je ministar Lončar, visoko rangirani prijatlj Dušana Spasojevića vođe Zemunskog klana.

Božović je ironično zaključio da Vučić može biti ponosan na državu što ovako besprekorno funkcioniše, na sudije, na koje svako ima uticaj, osim zakona:
– Ovako se zataškava politička pozadina ubistva Đinđića. Oni koji su se radovali njegvom ubistvu imaju prilike da se raduju i danas.

Na to je odmah odgovorio Nemanja Šarović (SRS):
– Đinđić je bio glava mafijaške hidre u Srbiji. To je vreme kada se govorilo da svaka država ima svoju mafiju, a jedino u Srbiji mafija ima svoju državu. Zašto vi pozadinu ubistva Đinđića niste utvrđivali kada je ubijen. Bili ste vlast. Niste utvrdili političku odgovornost glavne perjanice DS Čedomira Jovanovića, koji je ubicama Đinđića u zatvor dovodio žene i decu. Utvrdite ko je sve od čelnika DOS – a sa ubicama duvao u istu tikvu.
Bajatović prima 20.000 evra mesečno i pored toga što je upropastio Azotaru
Poslanik Branislav Mihajlović pitao je danas direktora Srbija Gasa, Dušana Bajatovića kakva je sudbina fabrike azotnih đubriva pančevačke Azotare koja odlazi u stečaj, a u njoj trenutno svi radnici štrajkuju. Oni su već poslali otvoreno pismo premijerki Brnabić i predsedniku Vučiću. ♦
Mihajlović je začuđen što su u ovako teškoj situaciji Bajatović ne stidi svojih primanja od oko 20.000 evra mesečno. Jer Srbija gas je većinski akcionar, a Bajatović ima posebne odgovornosti zbog stanja u Azorari.
– On je odgovoran i prema svim ostalim firmama koje je upropastio svojom nestručnosti. Među njima je i kompanija Agroživ iz Žitišja i MSK Kikinda. Kao generalni direktor Srbija gasa Bajatović danas prima 165.000 dinara. Kao član nadzornog odbora “Jugoros gas” – 1.644.471 dinra, kao član Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 593 hiljade dinara mesečno.
– Pitam gospodina Bajatovića: – pošto mesečno primate dva ipo miliona dinara, ili preko 20.000 evra da li ste štedeli dovoljno da nadoknadite štetu makar jednoj firmi koju ste upropastili?♦