Zoran Zaev: Rusi finansirali navijače da protestvuju potiv dogovora

Zoran Zaev: Rusi finansirali navijače da protestvuju potiv dogovora

16/07/2018 Off By BERB

 

Zoran Zaev, premijer vlade Makedonije izjavio je danas da su pripadnici navijačke grupe “Komiti” policiji rekli da su dobijali pare od biznismena iz Rusije da učestvuju na protestima protiv dogovora sa Grčkom.

 

-Ti mladi momci iz ‘Komita’ su, kada su napali policajace bili pozvani na razgovor, pa su tada spominjali da su biznismeni iz Rusije dali pare i da su zato oni tu, da nemju ništa protiv ili slično”, rekao je Zajev novinarima, dodajući da to govori na osnovu izveštaja koje dobija.

Zaev je rekao da želi da potvrdi da je Makedonija mala zemlja koja gradi prijateljstvo sa svima uključujući i Rusku Federaciju, ali da nema drugu alterantivu osim članstva u EU i NATO, prenosi Beta.

Premijer, kako su preneli lokalni mediji, za američki site BuzzFeed News rekao da je njegova vlada dobila više informacija da su “grčki biznismeni naklonjeni ruskoj ideji” plaćali makedonskim građanima od 13.000 do 21.000 dolara da izazovu nasilje pre nego se održi ključni referendum o putu u NATO i EU.

Nije otkrio ko stoji iza tog potplaćivanja, navodeći da je u toku istraga, ali je rekao da je polcija to doznala kada je pritvorila nekoliko učesnika nasilnih protesta protiv dogovora sa Grčkom, koji je održan prošlog meseca pred Sobranjem Makedonije.(Agencije)♦