LONDON — REGIONALNA SARADNJA JE ŠANSA ZA ZAPADNI BALKAN

LONDON — REGIONALNA SARADNJA JE ŠANSA ZA ZAPADNI BALKAN

10/07/2018 Off By BERB
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na petom Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i najviše evropske zvaničnike.

 Razgovaralo se o aktuelnim ekonomskim, političkim i bezbednosnim temama. Centralna tema razgovora učesnika Samita je ekonomija i regionalna ekonomska saradnja. Samit je otvorila britanska premijerka Tereza Mej, priredivši prijem za šefove delegacija.

Obraćajući se na panelu posvećenom ekonomiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a. Govoreći o izazovima regiona, ona je navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.
„Jačanje regionalne saradnje je naša šansa koju ne smemo da propustimo“, naglasila je Brnabićeva. Ona je istakla da je regionu neophodno brže sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Predsednica vlade rekla je da je ”regionu potreban novi model ekonomskog rasta zasnovan na investicijama u inovacije i nove tehnologije, istraživanje i razvoj i kreiranje povoljne klime za start-apove. Brnabić je istakla da moramo da razvijamo ekonomiju koja će u fokusu imati digitalizaciju, inovacije i IT. Ona je dodala da modernizacija privrede istovremeno znači i pomeranje celog društva unapred.

Neophodan preduslov za građenje moderne ekonomije jeste nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava. Brnabić je istakla da je u fokusu rada Vlade Srbije borba protiv korupcije, modernizacija javne administracije i sistemsko uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu, čime poboljšavamo uslove poslovanja i podižemo kvalitet života našim građanima.

„Infrastrukturne investicije osnov su za jaku ekonomiju: bez dobre infrastrukture nema razvoja trgovine niti bržeg ekonomskog rasta“, naglasila je predsednica vlade.

U sprovođenju Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor postignut je napredak u oblasti međusobnog priznavanja profesionalnih i akademskih kvalifikacija koji će olakšati mobilnost, dok će projekat elektronske razmene dokumenata ubrzati carinske i granične procedure. Brnabić je takođe istakla važnost Regionalne investicione platforme, koju su zajednički pripremile regionalne privredne komore i koja potencijalnim investitorima predstavlja mogućnosti za ulaganja u regionu.

Predsednica vlade Srbije posebno se osvrnula na napredak koji je postignut u oblasti digitalnog povezivanja. Na Samitu u Sofiji, u junu ove godine, usvojena je Digitalna agenda za Zapadni Balkan, koja će doprineti jačanju kapaciteta eUprave i različitih elektronskih servisa, posebno u oblasti javnih nabavki i zdravstva.
Pored ekonomskih tema i ekonomske saradnje, lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama. Premijerka Brnabić rekla je da je Srbija posvećena jačanju stabilnosti u regionu i da, istovremeno, daje aktivan doprinos očuvanju mira u svetu. „Po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama u mandatu UN, Srbija je na 10. mestu u Evropi, a na trećem mestu proporcionalno u odnosu na broj stanovnika“, istakla je Brnabić. Ona je posebno naglasila ulogu Srbije u toku migrantske krize, kada je, kako je naglasila, Srbija pokazala posvećenost očuvanju stabilnosti i evropskim vrednostima.

Na Samitu u Londonu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Prvi Samit o Zapadnom Balkanu održan je 2014. godine u Berlinu i pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Merkel. Prošlogodišnji Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u Trstu i to je bilo prvo učešće predsednice vlade na jednom međunarodnom skupu nakon izbora vlade. Sledeći Samit biće održan 2019. godine u Poljskoj.(Press Vlada)♦