SOFIJA: SAMIT 16+1

SOFIJA: SAMIT 16+1

07/07/2018 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić govorila je na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se danas održava u Sofiji.

Samit su prethodno otvorili premijeri Kine i Bugarske, Li Kećijang i Bojko Borisov.
Obraćajući se učesnicima Samita, predsednica Vlade istakla je da je za našu zemlju izuzetno važno svevremeno i čelično prijateljstvo Srbije i Kine.


Predsednica Vlade posebno je zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma 16+1 i kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping. „Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje“, naglasila je predsednica Vlade, i dodala da su, pored infrastrukturnih projekata, značajni i projekti u oblasti energetike, privrede, ekonomije i kulture.
„Modernizacija železničke pruge Beograd – Budimpešta, koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, što je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, ključan je za infrastrukturno povezivanje“, istakla je Brnabić. „Upravo zato, za Srbiju je danas najvažnije to što ćemo potpisati Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko- srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad- Subotica- državna granica (Kelebija), koji je vredan 943 miliona evra“, rekla je premijerka i dodala da je time u potpunosti pokriveno finansiranje i izvođenje radova na projektu.
Predsednica Vlade je rekla da su regionalni infrastrukturni projekti najvažniji za našu zemlju i da će oni doprineti povezivanju i podstaći ekonomski napredak regiona. Upravo zato, za Srbiju su ključni „Autoput mira“ do albanske luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.
Naglasilanje da je izuzetan politički značaj mehanizma 16+1 to što je snažna spona između Istoka i Zapada i Kine i Evrope.
„Želim da zahvalim narodu Kine, predsedniku Si Đinpingu i premijeru Li Kećijangu, na snažnoj podršci koju pružaju u sprovođenju projekata. To olakšava razmenu dobara i mobilnost ljudi i pozitivno utiče na stabilnost celog regiona i dalji napredak“, istakla je Brnabić.
U delegaciji na Samitu u Sofiji, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.♦