RIKOŠET- KO JE UBIO OLIVERA?

RIKOŠET- KO JE UBIO OLIVERA?

04/07/2018 Off By BERB

Na konferenciji za novinare u Medija centru danas je najavljen dokumentarni serijal “Rikošet specijal – ko je ubio Olivera?”. Seriju će premijerno prikazati jedna od najvećih medijskih kuća u svetu a ona će posle toga biti dostupna na sajtu Rikošeta.

Sledića konferencija za medije na ovu temu održače se u Briselu a na zatvorenoj projektciji prikazaće se ceo serijal.
Na današnjoj konfereciji za novinare u Beogradu autori Rikošeta rekli su da se ne upuštaju u dnevno političke rasrave ali su pod strahovitim pritiskom od strane organizovane kriminalne grupe, koja je neposredno umešana u ubistvo Olivera Ivanovića, a povezana je sa zvaničnicima i političarima iz Srbije.
Pre početka konferencije za medije, novinariama su podelili saopštenje međunarodnog uredničkog kolegijuma serijala “Rikošet specijal – ko je ubio Olivera?”, iz kojeg objavljujemo najzanimljivije delove:
“Pod posebnim pritskom Goran Marković i Saša Mirković, kao i urednik Rikošeta Predrag Popović. Zbog toga tražimoi od organa međunarodne zajednice zaštitu naših novinara i producenata”
U saopštenju se dalje navodi da su osude autora Rikošeta počele još pre dva meseca kada su počeli rad na serijalu. Objavljivalo se kako ih plaća Tači, CIA, tajne službe nikih zemalja i srpska opozicija. Autori serijala kažu:
– Njihov inters je da unapred osude kako bi sebe zaštitili od činjenica koje ćemo u serijalu izneti i koje pokazuju njihovu umešanost u pripremu, izvršenje i zataškavanje zločina.
Tim Rikošeta otkrio je neke detalje iz svog dvomesečnog rada:
– Čaure pronađene na mestu ubistva Olivera ne odgovaraju oružju kojim je izvršeno ubistvo. Po nalazu nemačkih stručnjaka one ne odgovaraju veličini ulaznih rana. Ta informacija predata je MUP Srbije i nadležnim institucijama na KiM. Određena zvanična lica su odmah posle ubiustva stavila druge čaure.
Tim Ruikošeta kaže: “Došli smo do podataka da su neki iz neposrednog okruženja Olivera učestvovali u pripremi ubistva. Po iskazima naših sagovornika odnos između Olivera i Milene Popović nije bio takav kakav se javnosti predstavlja. Reakcija javnosti i medija nakon saznanja o ubistvu pažljivo je isplanirana od strane nekih medijskih tajkuna kao i predstavnika jedne zvanične političke opcije. Doznali smo da su u decembru u jednoj kući nedaleko od Leposavića boravili vlasnik RTV Pink Željko Mitrović i vlasnik Informera Dragan Vučićević i razgovarali o ponašanju njihovih medija kada se Ivanoviću nešto dogodi. Sada istražijumo kako se na mestu zločina samo posle 15 minuta našao novinar Pinka Mladen Mijatović.
Otrili smo da je Oliver planirao formiranje jedinstvene liste lidera Srba na KiM koja nije odgovarala političkim opcijama Beograda. Jedan visoki funkcioner iz Beograda imao je intenzive kontakte sa Milenom Popović.
Oliver je prijavio pretnje koje je dobijao. Zvanična istraga nije saopštila kome je prijavio. Jasno je da su u medijskom linču protiv njega učestvovali vlasnici, direktori i urednici bliski vladajućoj stranci:
– TV Most – Slađana Ivančević, RTV Pink – Žrljko Mitrović, Informer – Dragan Vučićević, Srpski telegraf – Saša Milovanović.
Serijal se bavi i razlogom zatvaranja Olivera, po čijem zahtevu je uhapšen i kome je odgovaralo da se Oliver skloni sa političke scene. Mnogi sagovornici su nam rekli da su zbog pretnji pobegli sa porodicama u inostranstvo, a mi smo ih zatekli i razgovarali u raznim zemljama EU…”
Zanimljivo je da se na konferenciji očekivao i Saša Mirković, koji je imao i neke snimke ali nije stigao, pa su se prisutni zabrinuli za njegovu bezbednost.
Petar Popović govrio je i analizirao sličnost ubistva Olivera i Ćuruvije.
Popović je čovek koji je sa Ćuruvijem radio, napisao više knjiga o njemu i tvrdi da u istrazi posle ubistva na razgovor nisu pozvani samo on i Aleksandar Vučić:
– Bilo je logično da me pozvu. O svemu tome napraviću sledeći projekat Rikošeta. Postavio sam nadležnima 88 pitanja. Prvo je – da li je saslušan Vučić, drugo – ako nije zašto? Treće – ako je sašlušan da li je priznao da je odgovoran za pretnje Ćuruviji.♦