ČETVRTOG JULA NASTUPA DEAD KENNEDYS

ČETVRTOG JULA NASTUPA DEAD KENNEDYS

30/06/2018 Off By BERB

 

Ljiljana Zdravković

Kultni punk bend, Dead Kennedys, nastupiće 4.jula na bazenima ’’11.april’’, a kao predgrupe će svirati beogradski bendovi Trnje i Pogon Bgd.

Dead Kennedys su bez sumnje jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pank bendova sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Okupili su se 1978.godine u San Francisku, kada se pevač Jello Biafra javio na oglas East Bay Ray-a u muzičkom časopisu. Kvalitet i energija benda koji su tada, pored Biafre činili EBR, Klaus Flouride, Ted i 6025, bili su brzo prepoznati i ekipa je naredne godine izdala svoj prvi singl “California Über Alles”.
Već od tog prvog singla, koji je bio direktna kritika tadašnjem guverneru Kalifornije, bilo je jasno da su Dead Kennedys bend koji će dići veliku prašinu svojom muzikom. Provokativni tekstovi i još provokativniji nastupi bili su razlozi za veoma kontroverznih reakcija javnosti. Uprkos brojnim problemima koje su (očekivano) imali sa predstavnicima vlasti i pojedinih udruženja, kao i činjenici da je na njihovim koncertima uvek bilo pojačano prisustvo „organa reda“, bendu je popularnost kod publike naglo rasla. Nakon brojnih koncerata u različitim „underground“ prostorima u SAD kao i Kanadi, krajem 1980.godine bend odlazi i na britansku a zatim i svetsku turneju.
U periodu do 1986. Dead Kennedys izdali su 4 studijska albuma (Fresh Fruit for Rotting Vegetables (1980); Plastic Surgery Disasters (1982); Frankenchrist (1985); Bedtime for Democracy (1986)) i 1 EP (In God We Trust, Inc.), a zatim rešili da raspuste bend i krenu svako svojim putem.
Na sreću brojnih fanova širom sveta, bend je ipak rešio da 2001.godine nastavi sa radom ali bez Biafre. „Trebalo je te godine samo da se malo družimo sa fanovima, da gostujemo na nekim svirkama“ priseća se East Bay Ray tog ponovnog okupljanja: „Ali ispostavilo se da je interesovanje publike bilo zaista neverovatno i za nas neočekivano, uprkos tome što su tu bila samo tri originalna člana. Tada smo shvatili da je muzika ipak veća od pojedinaca“
Na čelu benda se od tada promenilo nekoliko pevača, ali Dead Kennedys ni u jednom trenutku nisu gubili na snazi, naprotiv! Uspešni koncerti širom sveta, nastupi na brojnim poznatim festivalima i reakcije nekih novih generacija pankera, govore o tome da ovaj bend itekako ima šta da kaže i da ponudi!
„Bilo je mnogo skeptičnih, kada smo se ponovo okupili. Govorili su da mi to ne možemo i da to nije to. Ali ja moram da kažem da smo i njih uspeli da ubedimo da greše!“ kaže EBR i dodaje: „Možda deluje nemoguće da bend ostane bez jednog tako harizmatičnog frontmena kakav je Biafra, vrati se na scenu još jači i pokrene jednu potpuno novu generaciju slušalaca… ali nama je to uspelo. Vrlo verovatno da je to zbog toga što reči naših pesma i danas gađaju pravo u metu. Uvek smo bili politički i društveno angažovan bend, i mnogo toga o čemu smo pevali onda, nažalost, dešava se i danas“
Na bazenima ’’11.april’’ na Novom Beogradu Dead Kennedys nastupiće u sledećoj postavi: East Bay Ray – gitara, Klaus Flouride – bas, D.H.Peligro – bubnjevi i Ron „Skip“ Greer – vokal. Skip Greer je pevač benda već deset godina i pokazao se kao odličan frontmen spreman da, i vokalno i energetski, na pravi način prenese poruku i ideju jednog tako velikog i uticajnog benda kakav su Dead Kennedys.