VOJNO POLICIJSKA VEŽBA/ VUČIĆ

VOJNO POLICIJSKA VEŽBA/ VUČIĆ

27/06/2018 Off By

KOSOVO NEĆEMO DA PONUDIMO!

Ranka Čičak

Po velikom pljusku koji je trajao celo vreme vežbe “Zajednički udar 2018” predsednik Vučić došao je da da izjavu novinarima i tražio da se skloni kišobran pod kojim je stigao. Zatim je rekao da je zadovoljan vežbom i da veruje da su i Kraljevčani zadovoljni borbenom gotovnošću i obučenosti naše policije i vojske, ali i modernom opremom.


Prvo pitanje novinara bilo je o albanskom orlu i izjavama hrvatskih i albanskih rukovodilaca puni mržnje prema Srbiji. Vučić je rekao da na takva pitanja ne treba ni da se odgovara:
– Njihovi postupci mnogo više govore o njima nego o nama. Važno nam je da čuvamo zemlju, brinemo o svojoj ekonomiji, gledamo kako ćemo napred. Mržnja ubija onoga koji mrzi a ne onoga koji je predmet mržnje. Ne vidim u toj njihovoj mržnji neki problem za nas.
Na pitanje da prokomentariše prijem Sandulovića kod Zorana Zaeva, Vučić je odgovorio da svako bira svoje društvo.
Jednu novinarku zanimalo je zašto neki ljudi koji su loše vodili našu diplomatiju dobijaju pare sa Zapada, a predsednik je odgovorio da i on to pita ali odgovora nema.
Na pitanje kako komentariše to što mu opozicija čas prebaciuje zato što navodno ne pita građane o rešenju kosovskog problema, a čas prebacuje što želi da se građani konačno izjasne:
– Kada sam rekao da neću da donosim rešenja u ime građana onda su mi govorili “Ej vučiću šta ćeš da pitaš narod i da se kriješ iza njega. Ja se nikada nisam krio. Ni onda kada smo morali da snizimo plate i penzije, da spasimo zmlju od bankrotstva. Ne krijem se ni sada kada su plate i penzije povećane, zato što smo ozdravili sistem i pokrenuli ga, jer smo odgovorni , za razliku od nekih pre nas. Zar želite da vodim politiku tako što ću da ćutim dok nam neko lomi krstovo i crkve? Ja to neću da radim. Trenutno nemam ništa konkretno u ruci posle razgovora sa Prištinom što bi mogao da serviram našem narodu. Kosovo nećemo ni da dobijemo ni da ponudimo. Prošli smo kroz teške muke. izaćiću pred narod i reći šta je moj predlog kada budem znao na čemu smo. A narod će da odluči.
Na pitanje o događajima između Makedonije i Grčke oko naziva Vučić odgovara da je on uvek za dogovor, ali želi da ispoštuje i mišljenje predsednika Makedonije.
Nastavljena su pitanja o napadima opozicije:
-Šta god sam učinio njima je to smetalo. Pogledajte šta samo u jednom danu pišu Đilasove i Šolakove novine. Čas sam kriv što pitam, a čas što ne pitam narod. Oni žele samo da se dočepaju vlasti, da mogu ponovo da kradu i plačkaju. To se neće dogoditi jer narod bira odgovorne i vredne ljude.
Građanima Kosova zahvalio je što su imali hrabrodti da ostanu i rekao da će se Srbija truditi da obezbedi njihovu sigurnost. Celom srpskom narodu poručuje da treba da čuvaju jedinstvo.
Pitali su ga i da li otkazivanja priznanja Kosova nekih zemalja pokazuju da je bolja diplomatija pre dvadesetak godina mogla da spasi Kosovo. Prokomentarisao je da će biti još iznenađenja oko povlačenja priznanja, ali o bivšem rukovodstvu kaže: “Oni su razmišljali kako da ostanu na vlasti bar još jedan dan. U trenutku kada je Kosvo zvančno proglasilo nezavisnost izdali su samo jedno saopštenje. Ne volim da o tome pričam”.
Kraljevčane je Predsednik obradovao sa dve nove fabrike:
Leoni će zaposliti više od 2500 ljudi, a turska komapnija Toprak zaposliće 1500 ljudi.♦