“ZAJEDNIČKI UDAR 2018”

“ZAJEDNIČKI UDAR 2018”

27/06/2018 Off By

/VUČIĆ: “SNAŽNA VOJSKA I POLICIJA GARANT  SU MIRA”/

Ranka Čičak

“Zajednički udar 2018” je naziv zajedničke vežbe Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova koja je danas održana u Kraljevu. Prisustvovao je vojno policijsko politički vrh Srbije.

 


Čestitajući na uspešno izvedenoj vežbi i izvršenim zadacima, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da pripadnici vojske i policije danas nisu samo pokazali svoje veštine, obučenost i tehniku kojom raspolažu, već pre svega da su u svakom trenutku spremni da brane nezavisnost, samostalnost i slobodu svoje Srbije.
– Od te slobode, od čuvanja Srbije i njene nezavisnosti i prava da sama odlučuje o sebi nema ni većeg ni prečeg zadatka. Mnogo smo uložili u tu slobodu, ogromnu cenu smo platili, onu nenadoknadivu koja se meri životima i zato je Srbima, a i svim drugim građanima Srbije ta sloboda toliko sveta.
O vežbi, koja je održana po jaoj kiši, Predsednik je izrazio zadovoljstvo prikazanim dodajući da su svi učesnici, bez obzira na složene vremenske uslove, pokazali borbenu gotovost, spremnost i obučenost, ali i novu opremu pripadnika vojske i policije.
– Razlika između vojske i policije danas i od pre nekoliko godina je, bukvalno, nebo i zemlja, što se i danas moglo i videti – naglasio je predsednik Vučić dodajući da to svedoči i o finansijskoj stabilnosti zemlje, ali i o tendenciji da imamo snažniju vojsku jer je ona garant stabilnosti, našeg opstanka i mira.
Vežbu je izvelo više od 2.500 pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice Vojne policije Vojske Srbije, bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“ i snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada RV i PVO i pripadnika Žandarmerije, SAJ, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.
Rešavanje talačke situacije u objektima, motornim vozilima i neutralisanje terorističke grupe u zaposednutim objektima prikazano je u okviru više aktivnih radnih tačaka. Vežbom je rukovodio komandant Žandarmerije pukovnik Goran Dragović, a cilj vežbe je da se snage za reagovanje Vojske Srbije i jedinica za reagovanje MUP-a zajednički osposobe i uvežbaju da planiraju, organizuju i realizuju protivteroristička dejstva.♦