SKUPŠTINA/ O MEMORIJALIMA

SKUPŠTINA/ O MEMORIJALIMA

25/06/2018 Off By

 

U kakvoj su  vezi korupcija i rasprava  o spomenicima?

 

/Ranka Čičak/

Zakon o ratnim memorijalima nije danas ujedinio već ponovo razjedinjene poslanike Skupštine Srbije. Radikali smatraju da je to samo farsa. Vjerica Radeta kaže da on ne rešava potrebu za očuvanje uspomena za sve pale heroje:

– Moj deda Števo Radeta je solunski borac. Preživeo je prvi rat ali su ga 1941 zaklale livanjske ustaše. Svi Srbi u Livna zaklani su na Ognjenu Mariju 1941. godine. Posle rata pokupili smo kosti svojih predaka iz Kraških jama i sahranili ih na Svetog Iliju 1991. godine u porti pravoslavne crkve u Livnu. Samo nekoliko meseci posle toga Hrvati i muslimani iskopali su naše dede i šutirali ih po ulicama. Ponovo smo sakupili što se moglo i ponovo postoji ta kosturnica, ali ona ne može ostati u jednom Livnu, gde Srba više nema. Zato pripremite jedan sveobuhvatniji tekst zakona pa da se donese Zakon za koji ćemo i mi biti.
Nataša Jovanović (SRS) kaže da je 150 hiljada Srba krenulo preko Albanije na ostrovo Krf ali mnogi nisu stigli i završili su na nekim drugim mestima gde obeležja grobova uopšte nema. Postoje i obeležena mesta ali ni jedna dosadašnja srpska vlada nije se pobrinula o njima.
Radikali zaključuju da je donošenje ovog Zakona reda radi kako bi se posao obavio.
Srbislav Filipović iz SNS ocenjuje Zakon kao značajan za očuvanje sećanja na pretke a i budućnost:
– Obaveza nam je da ih sve obeležimo, braneći živote onih koji su ostali posle njih kako bi obezbedili sveukupni razvoj Srbije.
Na to je reagovala Aleksandra Jerkov citirajući ceo amandman Filipovića:
-“Zakonom o ratnim memorijalima obezbeđuje se sveukupni razvoj Srbije s posebnim osvrtom na borbu protiv korupcije” Molim poslanika Filipovića da objasni na koji način taj patetični govor koji je održao i vređa ljude o kojima je govorio, može da doprinese nama kada odlučujemo o amandmanu. Pitam – da li ga je sramota što je podneo ovaj amandman.
Aleksandar Marinović ubacio se odbranom Filipovićas:
– Evo ja ću malo da pomognem. Jedini oslobodilački rat u kome je DS učestvovala je “oslobađanje” Narodne skupštine od izbornog materijala 2000 godine, zatim “oslobađanje” Savezne carine i Narodne banke Srbije od novca. Zatim su malo “oslobađali” Razvojnu banku Vojvine, pa Agrobanku, republička ministarstva, pokrajinske sekretarijate, lokalne samouprave. Devastirali su celu Srbiju, pa sada mi hoćemo ovim amandmanom da prekinemo sa praksom pljačkanja države, zato što je država nastala na krvi onih koji su je oslobađali od okupatora. Ako nekog treba da bude sramota to su poslanici DS koji pljuju na sve oslobododilače i junačke žrtve, a da to čine pljujući poslanike SNS koji su podneli amandmane. Treba da je sramota DS koja nam je državu ostavila u rasulu. Treba da podignemo spomenik posvećen svim žrtvama tranzicije koju je sprovela DS.
Filipović se odmah okuražio i rekao je da je ponosan:
– Zadovoljstvo mi je da repliciram onima koji su ovu zemlju opljačkali, priziivali NATO bombardovanje, onima zbog kojih su naši civili izginuli. Radili su to da bi došli do fotelje i vlasti, opljačkali banke, otpustili 400.000 ljudi.
Aleksandra Jerkov je smejući se zaključila da su poslanici vladajuće stranke najbrutalnije izvređali poslanike DS i da to nije promenilo činjenicu da je amandman Filipovića smešan.
Poslanik Radoslav Milojičić pitao je naglas šta o ovom amandmanu Srbislava Filipovića misli Zvonko Veselinović:
– Ne znam šta o ovom amandmanu misle i kompletni idioti koji su rušili po Beogradu, čuveni batinaš SNS Zelja?
Na to mu je isključen mikrofon.♦