BRISEL/ Danas razgovaraju Mogerinijeva, Vučić i Tači

BRISEL/ Danas razgovaraju Mogerinijeva, Vučić i Tači

24/06/2018 Off By
Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastaće se danas u Briselu popodne zajedno sa šeficom evropske diplomatije Frederikom Mogerini.

Prema saopštenju iz kabineta Frederike Mogerini, ova runda dijaloga će obeležiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovaraće o novim koracima.

Tači je kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), izjavio da danas počinje poslednja faza dijaloga sa Srbijom tokom koje će se raditi na postizanju istorijskog, sveobuhvatnog sporazuma koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN, NATO, jasnu evropsku perspektivu kao i doprineti recipročnom priznanju Kosova i Srbije. Najavio je da će u ovoj fazi dijaloga takođe biti reči i o granici između Kosova i Srbije, s obzirom da je, kako je rekao, potrebno obeležiti graničnu liniju na 400 kilometara teritorije:

-Ja nisam zainteresovan za nove granice sa Srbijom, zainteresovan sam za mir. U slučaju da se desi novi konflikt, onda će razmere štete biti ogromne za obe zemlje. Da, pitanje granice Kosova i Srbije biće na stolu. Ajde sada da budemo svi za tim stolom gde će da se govori o pitanju granice”, rekao je Tači, dodajući da granica između dve zemlje nije još određena osim što postoji linija razgraničenja u Ustavu iz 1974, Kumanovskom sporazumu i Deklaraciji o nezavisnosti.

Ramuš Haradinaj takođe smatra da “standardna demarkacija” sa Srbijom treba da se desi i da je to važan proces, ali ne ona demarkacija koja bi dovela do podele Kosova, čemu teži Srbija.

RSE podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pančevu izjavio da je nakon izjava iz Prištine prilično obeshrabren u pogledu uspeha tih razgovora, i da je o tome razgovarao i sa ljudima u Briselu.

– Rekao sam im, ako su ovo stavovi Albanaca, da ne gubimo vreme, da ne dolazim. Oni su rekli ‘molimo te da dođeš, da razgovaramo’, rekao sam ‘meni nije problem, uvek mogu da razgovaram, ali ako mislite da postoji ta batina kojom ćete da me naterate da slušam i služim Tačijevim, Hotijevim i Hodžajevim izjavama i glupostima koje izgovaraju da će to tako da bude, nemojte da me zovete uopšte”.

Inače, Tači je uoči nastavka dijaloga pozvao na široko jedinstvo u zemlju ali je opozicija odbila da mu pruži podršku zbog, kako navodi, štetnih sporazuma u prošlosti.♦