TURSKA – IZBORI/ Da li će Erdogan i zvanično postati – sultan?

TURSKA – IZBORI/ Da li će Erdogan i zvanično postati – sultan?

24/06/2018 Off By

 

Turska danas izlazi na izbore. Aktualni predsednik Redžep Tajip Erdogan glavni je favorit, ali njegova prednost prilično se smanjila posljednjih dana.

 

Na svakom skupu gde se pojavi, Erdogan priča jedno te isto. Priča o staroj Turskoj, zemlji u kojoj su ulice bile pune đubreta. Zatim priča o novoj Turskoj, zemlji u kojoj on vlada. Zemlja je to, priča Erdogan, u kojoj se grade novi putevi, bolnice, aerodromi…

Na njegovim skupovima, navodi CNN u svojoj analizi izbora, uvek je naglasak na masovnosti. Tu su veliki ekrani, stotine, hiljada zastava i na hiljde njegovih pristalica.

A da ta taktika pali dokaz su izbori. On i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) u poslednjih 16 godina beleži 12 izbornih pobeda. To je Erdogana učinilo najdugovječnijim liderom od formiranja moderne republike 1923. godine. Duže od njega su vladali samo neki osmanlijski sultani, a i sam Erdogan se često ponaša kao sultan u čijim je rukama neograničena vlast.

Ali ta vlast je sada ugrožena. Veliki Erdoganovi skupovi ostali su u sencin skupa koji je u Izmiru organizovao Muharem Ince, Erdoganov glavni protivkandidat.

Stotine tisuća Inceovih pristaša zastavama su zacrvenile ulice Izmira, isgtorijskog turskog grada na obali Egejskog mora. Ovaj bivši srednjoškolski profesor i kandidat Republikanske narodne stranke obećao je da će prekinuti nepotističku vladavinu Erdogana i njegove vlade:”Erdogan je umoran i arogantan”, rekao je.

Ankete u Turskoj su prilično nepouzdane. One mu i dalje daju prednost, neke kažu da bi mogao da dobije pedeset posto podrške. To bi značilo da drugog kruga, zakazanog za 8. jula, neće biti. Upravo bi drugi krug mogao da bude opasan po Erdogana jer bi moglo da se dogodi da se opozicija ujedini i da se na izbore izlazi referendumski, za ili protiv Erdogana.(Agencije)♦

.