SVEČANOST/ pedeset budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu

SVEČANOST/ pedeset budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu

23/06/2018 Off By

 

U Domu Narodne skupštine, održana je svečanost povodom uključivanja 1000 mladih doktoranada u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima u Srbiji. Na svečanosti je 50 budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu.

Svečana ceremonija elektronskog potpisivanja ugovora održana je u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića. Šrisutno je bilo i trideset direktora instituta i dekana fakulteta, kao i 200 doktoranada koji su ranije ove godine potpisali ugovore o radu.
-Na početku svog mandata, upravo sa ovog mesta, javno sam obećala da će država Srbija mnogo više ulagati u obrazovanje i nauku, kao prioritete Vlade Srbije. Danas, ovde pred vama mogu smelo da kažem da je ovo samo početak“, istakla je u obraćanju premijerka Brnabić.
Čestitajući doktorandima na početku naučne karijere, predsednica Vlade je rekla da su mladi naučnici motor razvoja nove i moderne Srbije i da je vreme da dobiju „zasluženo poštovanje i društveno priznanje“. „Vaša uloga je ogromna jer je Srbiji neophodno novo znanje za novo doba. Vi ste elita Srbije u najboljem smislu te reči“, naglasila je Brnabić. U obraćanju doktorandima i gostima, predsednica Vlade je dodala da su „znanje, kreativnost i ideje vrednosti koje su nam potrebne i da su naša šansa da zajedno stvaramo bolju budućnost“.
Mladen Šarčević, predstavio je najvažnije korake koje je Vlada preduzela u reformi obrazovanja i finansiranja nauke. Šarčević je rekao da je ukupan budžet za nauku u ovoj godini povećan za 15,2 posto u odnosu na prošlu.
„Vlada Srbije će ovakav pozitivan trend ulaganja u nauku nastaviti i u narednim godinama, jer želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvoja naše države“, naglasio je ministar Šarčević.
Doktorandkinja Tamara Ivković, u obraćanju zvanicama, rekla je da joj je čast što je jedna od najboljih mladih naučnika koji su dobili mogućnost da nastave obrazovanje i usavršavanje u svojoj zemlji.
„Za Srbiju je veoma važno da u budućnosti nastavi da neguje intelektualni potencijal i entuzijazam koji treba da nosimo mi mladi istraživači“, istakla je Tamara Ivković.
Doktorand Veselin Brežanović, u ime svih doktoranada, zahvalio se na prilici da se profesionalno razvijaju kao deo akademske zajednice u Srbiji.
„Svestan sam da su mi ovim ugovorom vrata nauke širom otvorena i da radim u društvu najboljih“, rekao je Brežanović.

Pedeset doktoranada koji su danas potpisali ugovore o radu, to su uradili elektronski, uz pomoć kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Time je svečanost potpisivanja ugovora, objedinila obrazovanje, nauku i digitalizaciju, kao prioritete Vlade Republike Srbije.♦