JUBILEJ/ Šezdeset godina Evropske investicione banke

JUBILEJ/ Šezdeset godina Evropske investicione banke

22/06/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Evropska investiciona banka (EIB) slavi šezdeset godina postojanja, a sve zemlje kojima je pomogla ponose se time. Kod nas je već 40 godina. U region je uložila više od deset milijardi evra, a polovina toga otišla je za projekte u Srbiji.

 

Rukovodilac EIB za zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da je Banka ove godine potpisala ugovore vredne više od 600 miliona evra u regionu, što je duplo više nego prošle godine:
– Mi smo tu da ostanemo i podržimo Srbiju i region na putu ka Evropskoj uniji, ali i mnogo duge posle toga, kao što to činim poslednjih šezdeset godina u Evropi. Ponosna sam što mogu da najavim da sa našim partnerima planiramo obnovu Instituta za onkologiju, Ortiopedije na Banjici, Porodilišta Narodni Front. Jugoslovensku kinoteku, u kojoj večeras slavimo, pre nekoliko godina smo pomogli u obnovi. Isto tako smo finansirali i Narodnu biblioteku u Beogradu i Nišku tvrđavu. Ulažemo u najbolje u Srbiji, u mlade ljude, od Istraživačke stanice Petnica do naučno tehnoloških parkova, institucija i Univerziteta u Beogradu.
Godišnjicu je čestitala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i rekla da je ova Banka poseban partner Srbiji u njenim reformama i modernizaciji:
-Imamo projekte od jedne milijarde evra. To su projekti putne i železničke infrastrukture. Pokrenućemo ih u sledećoj godini. Meni su važni projekti koji će modernizovati naše bolnice i zdravstvo. U tome već imamo iskustvo. Modernizovan je Klinički centar u Nišu. Rekonstruisaće se i Klinički centar Srbije u Beogradu, Klinički centar Vojvodine, a i onaj u Kragujevcu.
Predsednica Vlade pohvalila je projekte koji podržavaju degitalizaciju i mlade talente:
– Za naučno tehnološke parkove ićiće 60 miliona evra u Novom Sadu, Nišu, a izgradnjom Biosensa Srbija postaje elektronski centar za digitalnu poljoprivredu.♦