IZBEGLICE/ Albanija – spašava EU i Angelu Merkel?

IZBEGLICE/ Albanija – spašava EU i Angelu Merkel?

22/06/2018 Off By
Albanija ispunjava sve uslove koje su obelodanili predsednik Saveta EU Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc: nalazi se u Evropi, a van je Evropske unije. Pa tako mogla bi da postane centralna zemlja za privremeno prihvatanje izbeglica.

To su samo glasine, ali zvuči kao pravo rešenje i slamku su spasa za – Angelu Merkel ali i za Evropsku uniju.

U razgovoru za Dojče Vele(DW) na albanskom, portparol bečke vlade Peter Launski-Tifental potvrdio je da se trenutno razgovara sa Albanijom o formiranju takvog centra. Endri Fuga, direktor za komunikacije i savetnik albanskog premijera, kaže međutim da nema nikakvog zahteva niti razgovora o ovome. Albanska opozicija kritikuje ove glasine. Optužuje vladu da izbjegličkim centrima kupuje brže pristupanje EU.

Balkanska ruta koja ide preko Albanije i dalje se koristi. Izbjeglice dolaze uglavnom preko Sredozemnog mora, ali Italija, Malta ili Grčka više ne žele da ih prihvataju u velikom broju. A Evropska unija i Nemačka žele da se otarase onih kojima nije odobren azil. I – tu je rešenje zvano Albanija. Na putu je i van EU.
Luka Drač ima dovoljno kapaciteta da primi veće kontigente izbeglica. Brodovi sa izbjeglicama mogli bi da pristanu u Draču, a izbjeglice bi potom bile registrovane na albanskom tlu. Ako se ispostavi da nemaju pravo na azil, bili bi direktno vraćeni u svoje zemlje, a potencijalni azilanti mogli bi da budu distribuirani u EU.
Albanija nije deo Unije. U njoj ne važe propisi EU, kao što su Šengenski sporazum ili Dablinski ugovor. Međutim, Albanija je članica NATO i zato je usidrena u bezbednosnom savezu zapadnih država. U Albaniji trenutno nastaje anti-teroristički centar Alijanse. Pored toga, na severu Albanije nalaze se visoke planine, a to znači da su granice bezbedne.

Portparol UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković potvrdio je za DW da je Albanija od 2017. udvostručila svoje kapacitete za prihvat izbeglica. U međuvremenu, albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Ksafaj vodi niz bilateralnih razgovora u evropskim prestonicama. Juče, u četvrtak (21.6.) je bio u Berlinu. Tema razgovora je bila i migracija.

Za razliku od Libije, koja se pominje kao zemlja za prihvat izbeglica, Albanija je sigurna zemlja na evropskom tlu, ali na vratima EU. Albanija takođe želi da postane članica EU i zato je spremna da se pridržava standarda Unije, kao što su ljudskih prava. Pritom UNHCR potvrđuje da Albanija dobro tretira izbjeglice.

To su sve tačke koje Libija – ne ispunjava. Pre svega, EU tamo ne može da deluje kao regulatorna vlast. Libija je država bez strukture i lidera.
Šta bi od toga bilo korisno za Angelu Merkel? Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je na svom posljednjem sastanku s austrijskim kancelarom rekao da podržava ideju o migracionim centrima van EU. Portparol Njemačke Vlade Štefen Zajbert, s druge strane, to u nije želio da komentariše – zbog specijalnog samita EU koji se održava u nedjelju u Briselu.
Mogući “albanski dil” imao bi ogroman značaj za opuštanje u unutrašnjem sporu Nemačke: Albanija bi bila “humano” rešenje. I bezbednosni zahtevi Zehofera bili bi ispunjeni: kontrolisani postupci za proveru izbeglica pod nadzorom EU, ali izvan EU. Horst Zehofer bi mogao da bude zadovoljan i to bi bio njegov uspeh tokom predstojeće izborne kampanje u Bavarskoj. Kriza savezne nemačke vlade faktički bi bila okončana.

Albansko rješenje moglo bi da bude korisno i za Albaniju: socijalistička vlada u Tirani pod pritiskom je konzervativnih krugova u Nemačkoj, posebno CDU. Preporuka za samit EU o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Albanijom dovedena je u pitanje zbog stvari koje se tiču pravne države. Albanija bi tu mogla da profitira od sporazuma o izbeglicama, jer bi zemlje EU sigurno veoma rado da se zahvale Tirani za takvo rešenje migracione krize.
Bilo bi to solomonsko rešenje u duhu balkanske poslovice: “I vuk sit i ovce na broju”. Ono bi bilo prihvatljivo za sve: za Evropsku uniju, za Albaniju, ali i za Angelu Merkel i Horsta Zehofera.♦