MRDUŠA DONJA/ Opštinski cenzori Vršca zabranili pozorišnu predstavu!

MRDUŠA DONJA/ Opštinski cenzori Vršca zabranili pozorišnu predstavu!

19/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Stariji se sećaju kulturnog skandala oko predstave Ive Brešana “Hamlet u Mrduši Donjoj” koja je navodno sedamdesetih godina asocirala na Broza.

 

Danas je u Skupštini Srbije Ana Stefanović optužila lokalno rukovodstvo u Vršcu da je zabranilo predstavu “Stvar Izbora: zašto slušam Marčela?” Ona pita na koga sada asocirala ova predstava kada su se većnici Vršca odlučičli da je skinu sa repertoara izgovarajući se na tehničke razloge:
– Predstava je trebalo da zatvori festival “Cirkuliranje” koji se održao u Vršcu od 8 do 10. juna. Članovi autorkskog tima nemaju pojma šta je toliko sporno. Možda samo to što se potstiču mladi da misle svojom glavom oslanjaju se na svoje znanje, a ne budu poltroni. Što se izgovora o tehničkim razlozima zbog kojih je predstava otkazana tiče radi se samo o jednom glumcu, jednom plišanom medi i nekoliko vešalica za odela. Možda je baš taj meda antidržavni, prefrigani meda. Ipak je organizatorima festivala Gradsko veće zapretilo da će festival biti otkazan ako ne skinu ovu predstavu. Autor predstave , Uroš Mladenović viodi i omladinski teatar u Paraćinu. On i njegovi mladi umetnici nemaju namere da ruše vlast niti državni poredak. Jedino što žele da se bave umetnošču.♦