NEMAČKA/ Angela Merkel u velikim problemima sa Horstom Zehoferom

NEMAČKA/ Angela Merkel u velikim problemima sa Horstom Zehoferom

18/06/2018 Off By

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel ovih se dana nalazi u jednoj od najizazovnijih situacija svoje duge kancelarske karijere. Moglo bi da se dogodi njeno rušenje i raskid saveza njene stranke CDU i bavarske sestrinske stranke CSU.

 

Razlog krize jest sukob Merkelove i donedavnog predsednika CSU-a i bavarskog premijera Horsta Zehofera, koga je Merkelova imenovala ministrom unutarnjih poslova u svojoj četvrtoj vladi.
Merkelova je smatrala da će Zehofer u vladi lakše kontrolisati nego što je to bilo dok je bio bavarski premijer, kada su se javno sukobljavali zbog politike prema migrantima, u čemu je Zehofer mnogo bliži mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, nego Angeli Merkel.
Merkelova i Zehofer slažu se oko 62 tačke njegovog plana, ali su se oko 63. posvađali.
Naime, Zehofer je prošle nedelje najavio predstavljanje svog masterplana za novu nemačku politiku prema izbeglicama i migrantima koji se sastoji od 63 tačke odnosno mere, a svađa se dogodila u vezi jedne od njih. Merkelova i Zehofer se slažu oko 62 točke, ali ona 63. preti raskidom aktualne vladajuće koalicije i izbacivanjem CSU-a iz vlade.
U tački nesporazuma predlaže se da migranti, za koje se smatra da nemaju šanse da dobiju azil, budu vraćeni odmah na nemačkoj granici, i to u članice EU-a iz kojih su došli, odnosno u kojima su stupili na tlo EU-a. Ovde treba naglasiti da bi Zehoferov plan mogao da značiti katastrofu za Hrvatsku, koja se upravo nalazi pred novim naletom izbegličkog vala, jer ako bi Nemačka počela da vraća migrante u Austriju, oni bi ih vraćali u Sloveniju, a Slovenija u Hrvatsku. Principom domina Hrvatska bi po ovom planu postala hot spot za migrante.(Agencije)♦