MAKEDONIJA/ Zapaljen automobil poslanika vladajuće partije!

MAKEDONIJA/ Zapaljen automobil poslanika vladajuće partije!

18/06/2018 Off By

 

Automobil poslanika vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Harija Lokveneca je zapaljen.

 

Lokvenec je jedan od poslanika SDSM-a koji je juče prisustvovao potpisivanju dogovora Makedonije i Grčke o rješavanju spora oko imena, čemu se protive makedonski nacionalisti.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, automobil “mini kuper”, vlasništvo oca H. L. (48) iz Prilepa, nepoznata osoba je zapalila sinoć oko 23.00, a požar su ugasili prilepski vatrogasi.
Inači tokom jučerašnjih protesta u Skoplju povrijeđeno je 10 policajaca i 26 učesnika sinoćnjih protesta protiv makedonsko-grčkog sporazuma o rešavanju spora oko imena Makedonije, objavili su skopski mediji saopštenje policije.

Protest je organizovan pred zgradom Sobranja Makedonije, a deo demonstranta, od kojih je veliki broj bio maskiran, nasilno je pokušao da uđe u zgradu parlamenta.

Ti demonstranti su, precizira se, nasilno gurnuli zaštitinu metalnu ogradu i bacali kamenje i pirotehnička sredstva na kordon policije i zgadu palramenta, koju su policajci obezbedjivali, nakon čega su policajci upotrebili suzavac da ih rastjeraju.

Sa protesta ispred zgrade Sobranja, oko 21.30, oko 50 demonstranata se uputilo na obližnji centralni skopski trg Makedonija i nasilno su upali u dva ugostiteljska objekta, gde su polomili inventar i izazvali paniku i strah među gostima, navode mediji.

Policija je u saopštenju potvrdila da je tokom protesta priveden novinar portala Infomaks “jer je odbijao da se legitimiše i pružao aktivan otopor”, ali je nakon utvrđivanja identitata u policijskoj stanici novinar odmah pušten.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je istaklo da poštuje pravo na miran protest, ali da “neće dozvoliti upotrebu sile nad policajcima i nasilan upad u institucije, kao ni narušavanje javnog reda i mira(Agencije)♦