RSF/ Srpske i kosovske vlasti da rasvetle nestanak Cvetkovića

RSF/ Srpske i kosovske vlasti da rasvetle nestanak Cvetkovića

15/06/2018 Off By

 

Polin Ades Mevel, šefica balkanskog deska Reportera bez granica (RSF) reagovala je na vest o nestanku srpskog novinara Stefana Cvetkovića: “Uz srpske novinare smo u ovom teškom trenutku i pozivamo srpske i kosovske vlasti da urade sve što je moguće da rasvijetle Cvetkovićev zabrinjavajući nestanak što je pre moguće”,

 

Iz RSF su kažu da “Njegove kolege i porodica nisu imali uspeha u pokušajima da ga lociraju. Prema nekim izvorima pored njegovog automobila je pronađen njegov sat sa pokidanom narukvicom. Cvetković je poznat kao kritičar srpskih zvaničnika”.
Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prijete različiti političko-tajkunski moćnici.

On je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

“Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”, rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

On je u februaru u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom “Koliko košta likvidacija na severu Kosova”, kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 eura.

Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo je danas pisanje pojedinih medija da su pored automobila Cvetkovića pronađene krv i kutija.
Kako se navodi, policija nastavlja intenzivnu potragu i radi na rasvjetljavanju svih okolnosti slučaja nestanka Cvetkovića u koji je uključeno više različitih organizacionih jedinica MUP.
MUP je naveo da je u Belu Crkvu iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera MUP, dodaje se u saopštenju.
Iz Kabineta Ministra unutrašnji poslova Nebojše Stefanovića medijima je najvaljena konferencija za medije. Nije navedena tema – ali se opravdano pretpostavlja da će Stefanović govoriti o nestanku Cvetkovića.(Agencije)♦