SKUPŠTINA SRBIJE/ Da li je Jorgovanka najlepša i najpametnija guvernerka?- Kako Zelja sređuje opozicione skupštine?

SKUPŠTINA SRBIJE/ Da li je Jorgovanka najlepša i najpametnija guvernerka?- Kako Zelja sređuje opozicione skupštine?

13/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Poslanici opozicije zamerili su poziciji danas u Skupštini da je nagurala u jednu tačku desetak različitih zakona kako bi provukla biranje Jorgovanke Tabaković ponovo na mesto guvernerke NBS. Zakačili su se i oko Zorana Milojevića – Zelje.

Balša Božović kaže:”Imate situaciju da taj Zelja, juče i danas posećuje opštinu Paraćin, preti odbornicima, pokušava da namakne većinu za SNS. Kako mi da razgovaramo o demokratiji kad se ovo dešava a znamo da je Zelja jedan od najvećih batinaša SNS i da danima opseda opštinu Paraćin. Plaši odbornike i tera ih da prelaze u SNS. Ako je g. Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin sa izvanrednim rezultatima, da li je onda jedini problem što je on član Demokratske stranke. Među retkim demokratama koji su opstali kao predsednici.
Aleksandar Martinović je na to odgovorio da su upravo demokrate imale batinaše, a imaju i danas.
Nemanja Šarović zamera što se Jorgovanki Tabaković raspravlja kada nije prisutna:
– Ona ni danas nije ovde i to pokazuje da je pobegla od kritika, od kriminala koji joj se stavlja na teret. Od nestručnosti o kojoj poslanici govore. Vi iz večine rešili ste da je provučete kroz mala vrata. Mi Radikali želimo da govorimo o svim aferama u koje je umešana. Još dok je bila ministarka i narodna poslanica zaposlila se u javnom preduzeću Telekom i kupila stan u Rimu. Vi pričate o korupciji, a ne vidite što ona radi. Čim nju ne menjate sa funkcije, posle svih afera sa zapošljavanjem njenih srodnika, želite da ostane isto. Nerealni krus dinara je osnovni razlog deficita u spoljno trgovinskoj razmeni. Pazite, švajcarac pada, a dinar raste. Da li je to znak da je naša privreda nadmašila njihovu? Ne. Osim doga ona uporno štiti strane banke, umesto da štiti naše građane. Da li je tačno da se prodaje Komercijalna banka i da će posle toga više od devedeset posto bankarskog tržišzta biti u rukama stranaca.
Vjerica Radeta isto misli da se Jorgovanka provlači kroz mala vrata.
– Čuli smo o njenom moralnom liku dovoljno. Ona je sklona korumcionaškim poslovima i verovatno zato radi u interesu stranih komercijanih banaka. Zamislite koja je zarada tih banaka. Samo od provizija za obradu kredita. Pre dve godine zaradile su 36 milijardi dinara, a od kamata još 124 milijarde. To se dešava kod nas zahvaljujući guvernerki. Upravo zbog njenog nesavesnog rada danas se na Vračaru prodaje stan za 13 hiljada evra, a ona se hvali kako je najlepša i najpametnija. Pre dve godine NBS je imala sopstveni kapital od 3,1 milijardu evra, a ukupne obaveze – 8,3 milijarde. Zašto je to tako? Srbija je prezadužena zato što je postala finansijer najrazvijenijih zemalja i kupac njihovih hartija od vrednosti. To je ta politika koja se ovde predstavlja kao najuspešniju.
Posebna priča na sednici bila je danas plata Jorgovanke Tabaković. Ona je nekada za svog prehodnika govorila da je plata od 553.000 dinara previsoka, ali kada je došla na njegovo mesto nije je smanjila.♦