NA GRADILIŠTU NEMAČKE AMBASADE/ Nikada bolji odnosi!

NA GRADILIŠTU NEMAČKE AMBASADE/ Nikada bolji odnosi!

13/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Na nesnosnom suncu na gradilištu nove zgrade nemačke ambasade, srpski rukovodioci, nemački ambasador Aksel Ditman i izaslanik nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristijan Helbah, stavili su u kapsulu koja ide u kamen temeljac tri simbola – izdanje politike na današnji dan, pozdravnu reč ambasadora Ditmana sa njegovom zajedničkom fotografijom svih zaposlenih u ambasadi i kovancu Narodne banke Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga se mora priznati da je do sada najviše približio Srbiju i Nemačku i sam je na to potsetio;
– Odnosi naših država imali su uspone i padove, a danas su na najvišem nivou zahvaljujući Angeli Merkel. Ekonomska saradnja sa Nemačkom raste. Nemačka zapošljava u Srbiji 45.000 ljudi u 400 svojih kompanija. Sutra ćemo u Kruševcu otvoriti novu nemačku kompaniju i zaposliti 2.500 radnika. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci, ali moramo voditi računa i o našoj ozbiljnosti. Moramo da se popravljamo. Ove godine još tri puta povećavamo penzije, ali novac ne pada s neba i moraćemo da ga zaradimo za nova povećanja. Nadam se da će EU otvoriti vrata za Srbiju. Meni se čini da previše pričamo o prošlosti, a premalo o budućnosti. U poslednjih nekoliko godina postigli smo najviše u privrednoj saradnji sa Nemačkom. Pre tri godine ona je bila naš trećí ekonomski partner, a danas je prvi, što za narednih dvadeset godina ne može da se promeni. Nemačku molimo da pokaže poštovanje prema Srbiji tako što će da je sasluša.
Izaslanik ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristijan Helbah, koji je tri godine radio u Beogradu i tu se oženio, kaže da se Srbija promenila na bolje i da Nemačka sa njom nikada nije imala tako dobre bilateralne odnose:
– U Srbiji vidimo partnera, a osim toga ona je i kandidat za ulazak u Evropu. Četrsto naših kompanija ovde dobro radi, a 400 hiljada srpskih građana živi u Nemačkoj. Tačno je da su naši politički odnosi najbolji u istoriji. Čak i ako se razlikujemo u stavovima o tome razgovaramo na konstruktivan način. Toga nije bilo pre dvadeset godina. Nemačka želi da Srbija uđe što pre u Evropu, jer Evropa bez nje nije potpuna. Svet se menja i postaje sve bezbedniji, a Evropi je potrebno reformisanje. Ali to ne znači da je isključeno proširenje.
Ambasador Didman zahvalio je srpskim građevinartima na uspešnoj saradnji.♦