MUKE SA IMENOM/ Da li je Severna Makedonija prihvatljivo rešenje?

MUKE SA IMENOM/ Da li je Severna Makedonija prihvatljivo rešenje?

13/06/2018 Off By

 

Grčka i Makedonija nakon punih 27 godina od raspada Jugoslavije, konačno su postigle dogovor oko imena države – Severna Makedonija.

Ime Severna Makedonija dogovoreno je pošto se Grčka oštro usprotivila imenu njenog novog severnog suseda. Zbog Grčke, Makedonija je u UN-u priznata pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. Grčka je zbog ovog spora blokirala pristup Makedonije EU i NATO-u.

Ipak, po novom dogovoru, narod Severne Makedonije i dalje će biti poznat kao Makedonci, a jezik kao makedonski a govoriće ga Makedonci.

Značajno je takođe to što će novo ime države moraće službeno da koristiti i 140 država koje su u međuvremenu priznale Makedoniju pod tim imenom. Također, ime Severna Makedonija moći će da se koristi i u engleskoj verziji Northern Macedonia, javlja BBC.

Tokom pregovora izneto je još nekoliko predloga – Gornja Makedonija, Nova Makedonija i Ilindenska Makedonija, ali svi su na kraju odbačeni.
Glavni razlog spora bio je to što je Makedonija ime severne pokrajine u Grčkoj, kojoj pripada drugi najveći grčki grad Solun – kao i antičke grčke pokrajine najpoznatije po grčkom osvajaču i vladaru Aleksandru Makedonskom.
Zato. kad je Makedonija preuzela to ime kao nezavisna država, nakon raspada Jugoslavije, to je razbesnilo Grke koji tvrde da ova zemlja i njen slavenski narod nemaju nikakve veze s antičkom Makedonijom. Osim toga, Grci su strahovali da bi Makedonija, zbog imena koje dele, mogla da ima teritorijalne pretenzije za delovima njihove pokrajine. Tim više što danas, na teritoriji severne Grčke (Egejske Makedonije) i danas žive mnogi Slaveni (Makedonci) koji nemaju nikakva nacionalna prava. Njih je daleko manje nego što ih je bilo pre Građanskog rata u Grčkoj. Proterani su i sada žive na teritoriji Makedonije, odnosno sada Severne Makedonije. Njima je Grčka oduzela sve što su tamo katastarski vekovima imali. Priznaje ih samo ako se izjasne da su – Grci.
Ustvari teritorija Makedonije do 1912. godina bila je u rukama turske imperije. Podeljena je između Bugarske (Pirinska Makedonija), Srbije (Vardarska Makedonija) i Grčke (Egejska Makedonija). Grci su u Egejskoj Makedoniji došli iz Turske, poznatom razmenom stanovništva. Oni baš i nemaju neke veze sa Aleksandrom Makedonski. Oni su Grci iz Turske.
Ali i Makedonci iz Vardarske Makedonije (koji su jedini ostvarili svoja nacionalna prava) baš nemaju neke veze sa Aleksandrom Makedonskim, kako je to pokušavala da dokaze vlada Nikole Gruevskog. Makedonci u Pirinskoj Makedoniji su potpuno asimilirani. Makedonci su samo u sećanjima.
U celoj ovoj igrariji, dobro je što Severni Makedonci govoriti makedonski

Sporazum o novom imenu bi će potpisan na obali Prespanskog jezera.

Međutim, sporazum mora da prihvati i makedonski parlament, i to pre summita EU lidera 28. juna. Nakon toga moraju da ga prihvate i makedonski glasači na referendumu na jesen.

Ako referendum prođe, makedonska vlada moraće da promeni Ustav i u njega da unese novo ime, što je ključni zahtev Grčke. Nakon toga će sporazum ratifikovati i grčki parlament.

I posle svega – problem sa imenom neće biti rešen. Nema garancija da će grčka ili makedonska opozicija da prihvate predlog. Grci su proprotestvovali protiv dogovora u čak 25 gradova, od Pele, koja je rodno mesto Aleksandra Velikog, do Soluna.
Ipak, teško je videti kako bi drukčije ovaj dugogodišnji spor mogao konačno biti razriješen.(Agencije)