ČEKAJUĆI BITEF/ septembar u znaku spektakla Rekvijem za L

ČEKAJUĆI BITEF/ septembar u znaku spektakla Rekvijem za L

13/06/2018 Off By

Sanja Ljumović

Pedeset drugo izdanje Bitefa održaće se u Beogradu, od 14. do 22. septembra. Posebno interesovanje publike, naročito naklonjene muzičkom pozorištu i muzici, sigurno će izazvati predstava koja će i svečano zatvoriti festival u beogradskom Sava Centru.


Radi se o produkciji kompanije baleta C de la B iz Belgije pod nazivom Rekvijem za L. Čuveni koreograf Alan Platel, jedna od najvećih međunarodnih zvezda ovogodišnjeg Bitefa, u saradnji sa kompozitorom Fabiriciom Kasolom i uz učešće muzičara iz razlicitih delova sveta, kreira svoju sopstvenu verziju Mocartovog Rekvijema. U ovoj verziji, mešaju se Muzički uticaji i žanrovi, ukljucujuci džez, operu i popularnu afričku muziku, suočavajući nas sa smrću, na način koji je u isto vreme i tužan i veseo.

Alan Platel je 2012. godine gostovao na 45. Bitefu sa predstavom Gardenija koja je naišla na fantastičan prijem kod Bitefove publike. Od tada je prošlo šest godina i Platel je, kako je sam izjavio, doživeo mnoga nova iskustva.
“Gardenija mi veoma nedostaje. Jedna od glumica iz te predstave je u međuvremenu umrla, tako da ta predstava za mene ima i izvestan istorijski Važnosti. Međutim, Rekvijem za L, predstavlja nešto potpuno drugačije. To je pre svega Muzička predstava. Kompozitor Fabricio Kasol je radio na muzici Mocarta, na Rekvijemu, i to sa četrnaest muzičara iz Afrike, iz Južne Afrike, kao i sa muzicarima iz Evrope. Zajedno sa njima on je Kreirao potpuno novu interpretaciju tog celokupnog Mocartovog dela, nakon čega se obratio meni da tu muzičku izvedbu postavim na scenu “, izjavio je ovaj autor.

U produkciji ovog projekta, pored matične kompanije, Učestvuju i renomirani međunarodni festivali i insitutcije, kao što su Berliner festšpile, Marsejski festival i Onazis centar iz Atine.

U strategiji Bitefa, koja u poslednjih nekoliko godina podrazumeva rad na stvaranju nove publike festivala, Rekvijem za L zauzima važno mesto. Posebne Aktivnosti će se usmeriti ka pobuđivanju interesa učenika muzičkih škola i fakulteta da prisustvuju izvođenju ovog neobicnog scensko – muzičkog spektakla.♦