PAO DOGOVOR/ Konačno: Severna Makedonija i Ohridska arhiepiskopija!?

PAO DOGOVOR/ Konačno: Severna Makedonija i Ohridska arhiepiskopija!?

12/06/2018 Off By
Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.

 

“Dogovor bi mogao biti objavljen danas”, rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedjeljak, i najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno.

Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

“Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora”, “Danas se zatvara pitanje u Skoplju”, “Danas ključni telefonski razgovor”, “Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri”, samo je deo naslova u grčkim medijima, nakon jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva.

Grčki mediji tvrde da je Zaev taj koji je izabrao da novo ime ove bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija ali i na promenu Ustava, što, kako navode, podrazumeva promenu identiteta.

Suština je, kažu, da se Makedonija, praktično, svodi na istoriju.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u grčkoj vladi, Zaev je navodno pristao i na novo ime, inače, nekanonske makedonske pravoslavne crkve, koja će se ubuduće zvati samo Ohridska arhiepiskopija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je posele jučerašnjeg telefonskog razgovora dvojice premijera izjavio za atinske medije da je Zaev pristao na uslove.

“Ako pregovori završe danas, proces će biti okončan”, rekao je Kocijas i dodao da je Republika Severna Makedonija izbor Zaeva od svih predloga koji su bili na stolu tokom pregovora uz posredovanje izaslanika UN Metjua Nimica, piše makedonski Kurir.

“I problem Ustava je rešen na inicijativu Skoplja, a i Crkva će se zvati Ohridska arhiepiskopija, što je istorijski naziv, koje ova crkva nosi vekovima”, rekao je Kocijas.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO-u već na predstojećem samitu u Briselu.(Agencije)♦