MUP/ Stefanović: Vlada je spremna da razgovara – ali ne pod pritiskom!

MUP/ Stefanović: Vlada je spremna da razgovara – ali ne pod pritiskom!

11/06/2018 Off By

 

Nebojša Stefanović, ministar MUP demantovao je danas da je, zbog protesta obustavom saobraćaja podignuta pripravnost interventnih jedinica.

 

-Nema nikakve podignute pripravnosti, redovan je broj ljudi na ulici, uglavnom saobraćajaca, rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj povodom protesta zbog visoke cene goriva, na kojoj je one koji u tome učestvuju upozorio na zakonske posledice koje mogu imati.

On je poručio da je Vlada Srbije uvek spremna da razgovara o svim temama, „ali ne pod pritiskom ulice, da neko sa ulice diktira kako“, a optužio je opoziciju da organizuje proteste, jer u njima „učestvuju direktno i neki funkcioneri opozicionih političkih stranaka“.

Stefanović je naveo da blokada saobraćaja jutros skoro nije ni bilo, „osim možda na jednom ili dva mesta“, jer policija upozorava vozače da uklone vozila sa kolovoza, što oni i čine.

Danas je na “Gazeli“ bilo zaustavljanje saobraćaja na autoputu. Osam opozicih protestanata sa osam vozila zaustavilo je 100.000 ljudi. Neko sebi dozvoljava da se ponaša na najanarhističniji mogući način, rekao je on.

Stefanović je građanima poručio da se ne može biti neodgovoran prema ljudima koji imaju pravo na slobodu kretanja i da je važno da shvate „da se sa ovim ne igraju, ovo nije šala“.

Ministar je ukazao da zakon propisuje kazne od 20.000-40.000 dinara za zaustavljanje vozila u kolovoznoj traci na autoputu, a 10.000-20.000 u zaustavnoj, dok je na ostalim saobraćajnicama kazna 5.000 dinara.

Ako vozač ne postupi po naredbi saobraćajnog policiajca da ukloni vozilo, kazna je 20.000-40.000 dinara, tri meseca zabrane upravljanja i šest kaznenih poena, precizirao je on.

Stefanović je dodao da je kazna za održavanje neprijavljenog skupa, ili ako je to okupljanje na nedozvoljenom mestu 100.000-150.000 dinara.

Na pitanje da li će Vlada raspravljati o mogućnosti smanjenja akciza na gorivo, on je odgovorio da, koliko zna, nije stigao nikakav zvaničan zahtev da se o tome razgovara na bilo koji način.

On je, upitan o činjenici da policajci u civilu snimaju građane koji su u protestu i posebno njihova vozila, a da nemaju vidno istaknute službene značke i legitimacije, što može dovesti do incidenata, objasnio da oni „ne snimaju dešavanja nego postupanja policijskih službenika“.♦