ALEKSANDAR VUČIĆ/Ne postoji u regionu armija razvijenija od naše

ALEKSANDAR VUČIĆ/Ne postoji u regionu armija razvijenija od naše

10/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i minstar odbrane Aleksandar Vulin posetili su danas internat Vojne gimnazije u Beogradu koji od 1970. godine, kada je podignut, nije renoviran do danas.

Zgradu je vojska obnovila sama. U prvoj fazi potrošena su 32 miliona, sada se ide u drugu , pa u treću fazu.
Predsednik Vučić se našalio pričom da je ovde bila jedna od najlepših košarkaških sala gde je on bezuspešno pokušavao da uđe u taj sport.
– Ništa se od onda nije promenilo. Čak ni košarkaške table. Došlo je neko drugo vreme i novi mladi ljudi. Došao sam danas ovde da pozovem mlade iz Srbije da dođu ovamo. Ovde ih čeka dobra budućnost, Vojna gimnazija i Akademija. U Vojnoj gimanziji je danas 327 učenika od kojih su 112 devojke.
Potsetila sam Vučiča na dane kada je postao ministar odbrane i prvi put se susreo sa potpuno devastiranom bivšom ponosnom vojskom. Od onda je napravljeno mnogo, a koliko će još ostati da uradi novi ministar, kako bi vojsci vratio stari sjaj.
Vučić kaže da ne možemo nikada da vratimo našu vojsku na nivo bivše JNA:
– Pokušaću u tri nivoa da govorim šta treba da još uradimo. Nije naš budžet samo 650 miliona evra. Mi izdavajmo još 350 miliona pa stignemo do jedne milijarde. To za zemlju našeg obima nije malo. Malo je, recimo, u odnosu na Izrael. U regionu među nama sličnim zemljama ne postoji ni jedna armija razvijenija od naše. To je sve što mogu na takav način da kažem. Ali, imamo nekoliko problema. Problem je ljudski potencijal. Potrebno nam je mnogo više dece u vojnim školama i vojnoj akademiji. Treba nam više vojnika. Najmanje problema sa regrutovanjem vojnika imamo na jugu. Najviše problema u Vojvodini i Beogradu, jer se tamo očekuju veća primanja. Ali to je razumljivo i biće rešeno rastom standarda.
Predsednikovo objašnjeje broj dva je da je tehnika zastarela i nije obnavljana decenijama:
– Teško prihvatamo novo naoružanje. Kada te procedure nabavke budemo debirokratizovali imaćemo više uspeha.
Treća primedba Predsednika je da u našem društvu treba da menjamo odnos prema vojnicima i policajcima.
-Bez njih ne bi imali sigurnost i stabilnost. Želim oficire u uniformama kojima će oni da se ponose. Tada će se i građani osetiti sigurnije. Naši ljudi treba da znaju da ta uniforma nosi i čas i ozbiljnost.

O blokadama saobraćaja Aleksanar Vučić ne misli onako kao što govori opozicija. Nije to narod izašao na puteve i blokirao saobraćaj. Organizatori, a to su lideri opozicije pošalju dva automobila na sredini mosta, oprepreče put, pa je normalno da se most napuni automobilma koji ne mogu da prođu. Što se nas tiče neka izvole sa protestima, ai li po zakonu.♦