KOSOVO/ Ambasadorka Gane predala Tačiju akreditivno pismo

KOSOVO/ Ambasadorka Gane predala Tačiju akreditivno pismo

10/06/2018 Off By

 

Iako je prethodno najavljeno da će Gana preispitati svoju odluku o priznanju Kosova, kosovski predsednik, Hašim Tači, primio je ove nedelje akreditivno pismo ambasadorke Gane za Kosovo, Selme Frences Mensel, potvrđeno je iz njegovog kabineta. Istovremeno zvaničnici su izrazili spremnost za, kako navode iz kosovskog predsedništva – „doprinos izgradnji bilateralnih odnosa“ i „produbljenju saradnje između dve prijateljske države“.

 

„Mi smo mlada država, ali imamo velike ambicije u vezi sa dobrim odnosima sa svim državama koje rade za mir i slobodu naroda u svetu,“ rekao je kosovski predsednik, zahvalivši se na „priznanju Kosova od strane Gane, kao i na podršci Gane Kosovu“.

I ambasadorka Gane imala je identične poruke:

„Gana je bila motiv za slobodu afričkih naroda. Danas je država sa najvećim potencijalom za privredni razvoj. Želimo da pomognemo jedni drugima i da sarađujemo.“

Podsetimo, nešto više od nedelju dana ranije, sa sastanka predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković i predsednika Parlamenta Republike Gane, Arona Majkla Okvaj, poručeno je da će Gana preispitati odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Prema podacima kosovskog MSP-a, Gana je priznala Kosovo 2012. godine, a Kosovo ima 116 priznanja. Broj priznanja drugačiji je prema podacima Kancelarije za KiM i iznosi 108, odnosno 109 sa Givnejom Bisao za koju se navodi da je povukla priznanje.

Zvanični Beograd takođe je tvrdio da su priznanje Kosova do sada povukle još dve zemlje – Surinam i Burundi, dok je Priština ove navode demantovala.

Šef srpske diplomatije, u više navrata je navodio da će broj priznanja Kosova „pasti ispod sto“.(Izvor KosSev)♦