TAJMS/ Britanci (ne) pojačavaju svoje snage u BiH

TAJMS/ Britanci (ne) pojačavaju svoje snage u BiH

09/06/2018 Off By

 

Velika Britanija posla će dodatni broj vojnika u BiH na zahtev operativnog komandanta EUFOR-a. KAko piše Tajms, britanske vlasti su se odlučile na ovaj potez zbog sprečavanja širenja uticaja Rusije na predsedničke izbore u BiH.

Ambasada Velike Britanije u BiH demantovala je pisanje britanskog lista.

“Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo je na zahtev operativnog komandanta EUFOR-a za upućivanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unapredili kapaciteti EUFOR-a za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja bezbednog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ali, ova misija nije usmerena protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje”, izjavili su iz Ambasade Velike Britanije.

Bez obzira na pojašnjenje Britanske ambasade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da niko u Republici Srpskoj nije tražio da ga štite britanski vojnici, a, ako je to učinio neko sa nivoa BiH, „moraće da objasni zašto“.
-Organi Republike Srpske to ne treba, niti je to neko tražio. Ako su to Britanci samostalno uradili onda je to mešanje u unutrašnje stvari BiH i to je akt ravan upadu u ovu zemlju, rekao je Dodik medijima.
Komentarajući mogućnost usvajanja zakona o stranim donacijama u

Dodik je naglasio da je evidentno da se u javnosti diskutuje o tome da razni stranci ovde nešto pokušavaju i istakao da je takva i informacija da Velika Britanija šalje svoje vojnike da bi navodno omogućila bezbedno okruženje u BiH.
“Svima je jasno da se zloupotrebljavaju sredstva navodnih nevladinih fondova, koji su u stvari vladine organizacije, a koja se daju raznim organizacijama. Jasno je da su takve organizacije usmerene ka destabilizaciji društva u celini, a ne razvoju demokratije i onog što oni propagiraju”, naveo je Dodik.
Aranžman Međunarodnih mirovnih snaga u BiH precizno je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom (Aneks 1-A: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rešenja), i ni na koji način dolazak vojnog kontingenta u BiH ne može tretirati kao uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja BiH.(Agencije)♦