REGION/ Žarko Korać: Kosovo e evropski problem!

REGION/ Žarko Korać: Kosovo e evropski problem!

09/06/2018 Off By

 

Beogradski profesor Dr Žarko Korać, u razgovoru za sarajevski portal Vijesti.ba ističe kako uopšte ne zna na osnovu čega Aleksandar Vućić očekuje nastavak briselskog dijaloga, s obzirom da je između dve strane prisutno jako puno tenzija.

Korać ne vjeruje da će se SAD i Rusija direktno uključiti, jer bi to podrazumevalo ozbiljnu promenu formata pregovora.

– Nije da su SAD nezainteresovane, ali to bi sad bio jedan potpuno novi format dijaloga. Zašto bi se uključivale SAD i Rusija? Pa to se smatra evropskim problemom i od početka se vodi pod pokroviteljstvom EU, a SAD i Rusija nisu u EU. Pa, onda nek se uključe i Kina, i Etiopija… I kuda to ide? – pita se Korać.

Prema njegovim riječima, SAD i Rusija već sada imaju određeni uticaj i na srpsku ali i na kosovsku stranu.

Podseća da je kamen spoticanja Beograda i Prištine u Zajednici srpskih opština.

– Srbija insistira da se to reši, a Kosovo želi da se pre toga otvore neki drugi problemi, kao što je, recimo energetski sporazum. Problematično će biti definisati prioritete u pregovorima, što će određivati EU, koja će rešenje ponuditi diplomatskim putem – smatra Korać.

Naglašava kako je najvažnije da dijalog bude nastavljen.

– Evo, gledajte Grčku i Makedoniju, koje 18 godina razgovaraju. Znači, pauze se prave, ali je važno da pregovori idu. Najgore je kad se prekinu – ocenio je Korać.

Napominje kako su i Srbija i Kosovo pod ogromnim pritiskom da postignu određeni sporazum.

– Kosovo Srbiji nije jedini, ali jeste najveći problem u daljem toku pregovora s EU. Međutim, Srbija se suočava i s brojnim drugim problemima, poput recimo pravnog uređenja, spoljne politike… – rekao je Žarko Korać.(Agencije)♦