NBS/ devizne rezerve – 10.883,3 miliona evra

NBS/ devizne rezerve – 10.883,3 miliona evra

08/06/2018 Off By

 

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 10.883,3 miliona evra, što je za 454,0 miliona evra više nego na kraju aprila (1.391,1 milion evra više nego na kraju maja prethodne godine), navodi Press služba NBS:

Deviznim rezervama na ovom nivou se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 192 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga – gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 9.076,0 miliona evra, što je za 451,0 milion evra više nego na kraju aprila i predstavlja njihov najviši nivo na kraju meseca od 2000. godine.
Povećanje bruto deviznih rezervi u maju u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina 220,0 miliona evra). U ambijentu u kome je zabeležen značajan pozitivan uticaj tržišnih faktora (177,3 miliona evra), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, povećanju deviznih rezervi doprineli su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 85,5 miliona evra), koji su višestruko nadmašili odlive iz deviznih rezervi po osnovu – neto razduženja države (po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti) i devizne obavezne rezerve banaka (ukupno 28,8 miliona evra).
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 513,9 miliona evra i bio je za 41,6 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.262,7 miliona evra.
U maju je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220,0 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.♦